- ABM-utvikling legges ned

Anniken Huitfeld fortalte på en pressekonferanse fredag at hun ønsker å legge ned det statlige samarbeidsorganet for museums-, bibliotek- og arkivområdet.
Anniken Huitfeld fortalte på en pressekonferanse fredag at hun ønsker å legge ned det statlige samarbeidsorganet for museums-, bibliotek- og arkivområdet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kulturminister Anniken Huitfeldt har ennå ikke spurt Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken:

* Regjeringen har besluttet å legge ned ABM-utvikling fra første januar 2011.

*ABM-utvikling ble opprettet som en norsk statlig etat for samarbeid og organisering innen arkiv-, bibliotek- og museumsområdet i Norge i 2003.

*Opprettelsen skjedde på bakgrunn av et stortingsvedtak.

*Regjeringens avgjørelse skjer uten at Stortinget har blitt informert om planer om nedleggelse.

*Kulturdepartementet sier at de skal informere om avgjørelsen i en stortingsmelding i juni, etter at prosessen er satt i gang.

*I februar i år besluttet Kulturdepartementet å overføre oppgaver på biblioteksområdet fra ABM-utvikling til Nasjonalbiblioteket.

* Dokumentene i saken ble lenge unntatt offentlighet, og fra flere hold klagde berørte parter på hemmelighold og udemokratisk saksbehandling.

* Styret i ABM-utvikling gikk av i protest mot overføringen av biblioteksoppgavene. En begrunnelse for Kulturdepartementets avgjørelse etterlyses fremdeles.

OSLO (ABC Nyheter): På en pressekonferanse fredag kunngjorde kulturminister Anniken Huitfeldt at regjeringen har besluttet å legge ned ABM-utvikling.

ABM-utvikling ble opprettet i 2003 som en statlig etat med overordnet ansvar på bibliotek-, museums- og arkivområdet i Norge. Begrunnelsen var at man ville samordne arbeidet på disse feltene. Etter sju år avsluttes nå dette.

Sent til Stortinget

Opprettingen av etaten skjedde etter et vedtak i Stortinget. Nå har regjeringen satt i gang en oppløsning av ABM-utvikling før de har konferert og fått en endelig godkjenning fra Stortinget.

Heller ikke i stortingsmeldingen i fra mars i år sto det noe om en nedleggelse.

- En debatt om å legge det ned er ikke tatt. Jeg syntes at det er underlig at man behandler tre stortingsmeldinger tett opp på hverandre der man ikke tar opp at man skal legge ned ABM-utvikling, sier Siri Slettvåg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er fagforeningsrepresentant for NTL (Norsk Tjenestemannslag) i ABM-utviklings styre.

Les også: Blir sjef i biblioteknorge

Kulturdepartementes ordlyd i sin pressemelding antyder at saken anses som avgjort

«Regjeringen har bestemt at ABM-utvikling skal legges ned fra 1.januar 2011.» skriver Kulturdepartementet.

Til ABC Nyheter er Anniken Huitfeldt mindre bastant, til tross for at hun allerede har satt i gang prosessen.

- Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om dette i løpet av noen uker. Endringer på bibliotekfeltet ble omtalt i budsjettet for 2010. De andre endringene vil bli omtalt i budsjettet for 2011. Stortinget vil ta stilling til saken i løpet av høsten, sier kulturministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Udemokratisk prosess

I februar i år besluttet Kulturdepartementet å overføre oppgaver på bibliotekfeltet fra ABM-utvikling til Nasjonalbiblioteket. Nå er det klart at flere oppgaver innen digitalutvikling også blir overført dit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter maktkonsentrasjon

Huitfeldt fikk da også kritikk for en lite demokratisk beslutningsprosess i saken. Lenge var dokumentene i saken unntatt offentlighet mens sentrale organisasjoner i biblioteknorge, som Norsk Bibliotekforening, ble holdt utenfor.

Vil styrke Norsk kulturråd

I en pressemelding fra Kulturdepartementet forklares det hvordan stillinger fra ABM-utvikling skal overføres til Nasjonalbiblioteket, Norsk vitensskapsindeks og Norsk kulturråd.

- Gjennom denne omstillingen ønsker regjeringen å etablere sterkere fagmiljøer og styrke forvaltning og rådgivning på arkiv-, bibliotek- og museumsfeltet, sier Anniken Huitfeldt.

Les også: Kjører lukket prosess

Slettvåg er redd at en splittelse av ABM-utvikling vil kunne gjøre det motsatte.

- Vi mener at dette grepet ikke styrker feltene. Vi mener at ABM-utvikling var en god idé. Å samle resten av gruppene med kulturrådet kan bli spennende. Vi liker derimot ikke at hun tar den digitale kompetansen vår og overfører den til Nasjonalbiblioteket. I denne saken har ikke ABM-utvikling nådd frem med sine argumenter overhodet mens Nasjonalbiblioteket har nådd frem med sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slettvåg etterlyser også en begrunnelse for avgjørelsene til Kulturdepartementet.

- Vi har aldri fått en god begrunnelse, Det har aldri blitt tatt opp at vi ikke gjør en god jobb, derimot kom det en rapport i 2008 der ABM-utvikling kom godt ut av det. Vi er redde for at dette er en total slakt av ABM-utvikling og det syntes vi er synd, sier Slettvåg.