– Kjæledyr er bakteriebomber

Hunden Nemi (bildet) er en bakteriebombe skal vi tro professor Hans Jørn Kolmos ved universitetssykehuset i Odense. Foto: Kajsa G. Lønrusten
Hunden Nemi (bildet) er en bakteriebombe skal vi tro professor Hans Jørn Kolmos ved universitetssykehuset i Odense. Foto: Kajsa G. Lønrusten

Kjæledyr som hunder og katter utvikler i stadig større grad bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika, advarer dansk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå er det først og fremst matvarer og produksjonsdyr som har blitt regnet som en kilde til spredning av resistente bakterier.

Men professor Hans Jørn Kolmos ved universitetssykehuset i Odense mener faren er stor for at hunder, katter og andre kjæledyr blir et ledd i smittekjeden i forhold til motstandsdyktige bakterier. Slike bakterier gjør at man ikke kan behandles for en lang rekke sykdommer.

– Man kan forestille seg en smittekjede som går fra produksjonsdyr til mat og mennesker, og herfra til våre kjæledyr. De kan dermed bli et lager for resistente bakterier i hjemmet, og det er et uhyggelig scenario, sier Kolmos.

En av årsakene til at dyr smitter mennesker med motstandsdyktige bakterier er at det finnes svært lite antibiotika som er utviklet spesiell til dyr. De blir derfor behandlet, og ofte overbehandlet, med antibiotikapreparater som egentlig er utviklet for mennesker. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus