Vi kjøper mindre smertestillende

SELGER MINDRE: Vi kjøpte mindre smertestillende første kvartal i år enn samme periode i fjor. (FOto: Scanpix)
SELGER MINDRE: Vi kjøpte mindre smertestillende første kvartal i år enn samme periode i fjor. (FOto: Scanpix)

Men vi er ikke nødvendigvis friskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både dagligvarehandelen og apotekene solgte mindre smertestillende de tre første månedene i år, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Det viser ny statistikk fra Folkehelseinstituttet.

Salget av reseptfrie pakninger av paracetamol og ibuprofen målt i doser gikk i første kvartal 2010 ned med henholdsvis 9 prosent og 7 prosent sammenlignet med første kvartal 2009.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det norske folk har fått mer smertefrie liv.

Folkehelseinstituttet skriver at det er normalt med sesongvariasjoner, og at salgsnedgangen blant annet kan skyldes at mange kjøpte smertestillende legemidler under influensapandemien siste kvartal i fjor.

Dominerer i dagligvaren

Smertestillende tabletter og nesespray skal være tilgjengelig ved alle utsalgssteder. Disse legemidlene utgjorde i første kvartal i år vel 70 prosent av legemiddelsalget i dagligvarehandelen målt i doser.

Fra januar 2009 ble det også tillatt å selge nødprevensjon i dagligvarebutikker. Imidlertid er det bare 4 prosent av den totale omsetningen som kommer derfra.

Nikotintyggegummi, reisesyketabletter og allergimidler er blant de andre typer legemidler man får kjøpt utenfor apoteket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus