Nekter å prate om Taliban-forhandlinger

VIKTIG: Samtaler med Taliban er essensielt for å komme seg videre i Afghanistan. Foto: Scanpix.
VIKTIG: Samtaler med Taliban er essensielt for å komme seg videre i Afghanistan. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kai Eide vil ikke uttale seg om FN-forhandlinger med Taliban, av frykt for å ødelegge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Den avgåtte spesialutsendingen til Afghanistan deltok torsdag morgen på et frokostmøte i regi av Civita og magasinet Minerva. Sammen med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og Stein Tønnesson, som før ledet Oslo fredssenter (PRIO) diskuterte han situasjonen i Afghanistan.

Til tross for at han uttrykte betydelig skepsis til retningen situasjonen er i ferd med å ta, ville han ikke gå inn på forhandlingene han selv hadde med Taliban, og hvilke konsekvenser arrestasjonen av Taliban-toppen Abdul Ghani Baradar hadde for utkommet av de forhandlingene.

Møtte Taliban

- Det er en ny spesialutsending der nede nå, og etter et intervju jeg ga til BBC Hard Talk, har jeg konsekvent ikke uttalt meg om de erfaringene. Det er ikke minst fordi jeg ikke vil ødelegge for FNs arbeid der nede, sier Kai Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under London-konferansen i januar meldte nyhetsbyrået Reuters at Kai Eide hadde møtt representanter for Taliban på flyplassen i Dubai. Selv om Eide tilbakeviste påstandene da, gikk han selv senere ut og bekreftet at han hadde ført en rekke samtaler med topper i Taliban mellom våren 2009 og vinteren 2010.

Noen uker etter at nyheten sprakk ble plutselig en rekke topper i Taliban-rådet til mulla Omar arrestert i Pakistan. Arrestasjonene medførte en rekke spekulasjoner, og Afghanistans president Hamid Karzai gikk ut og kritiserte det han kalte «fiender av Afghanistan» for å stå bak aksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karzai og Obama

I dagens panel var alle tre enige om at videre forhandlinger med Taliban er essensielt for å finne en løsning på problemene i Afghanistan. Nylig var Karzai i Washington DC for å møte president Barack Obama, og de første signalene tyder på at han fikk grønt lys til å fortsette samtalene med de samme menneskene som man slåss med i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis det stemmer at Obama har stilt seg bak Karzais linje, så ser jeg på det som veldig positivt. Det er fortsatt en lang vei å gå, men det er viktig at man jobber så bredt som mulig, sier Eide til ABC Nyheter.

Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen benyttet igjen anledningen til å fremme sitt syn på at bedre koordinering av militær og sivil innsats er viktig for at man skal ha mulighet til å lykkes i Afghanistan. Han møtte ventet motbør av Kai Eide, hvis jobb var å koordinere det internasjonale samfunnets sivile innsats i landet.

La Taliban vinne

Stein Tønnesson på sin side mente den eneste måten å få et positivt utfall på konflikten, og for å legge grunnlaget for forhandlinger med Taliban, ville være at de vestlige styrkene trekker seg ut av Afghanistan.

- Den eneste måten man kan få Taliban til forhandlingsbordet er hvis de mener de har en styrket posisjon. Det kan bare skje ved en stor militær seier, eller hvis Nato og USA trekker seg ut.