
Nord-Korea fordømmes – svarer med krigstrusler

Nord-Korea truer med full krig dersom landet blir straffet for senkingen av et sørkoreansk krigsskip. Kina nøler med å slutte seg til internasjonale fordømmelser
* Korea, som var japansk koloni fra 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør. Dette førte i 1948 til opprettelsen av to atskilte stater på halvøya.
* Statene utkjempet 1950-53 en krig med internasjonal deltakelse. Krigen endte i våpenhvile.
* Siden Koreakrigen har forholdet mellom statene vært spent.
* Nord-Korea er et isolert kommunistregime. Nærmeste støttespiller internasjonalt er i dag Kina. Landet anses som en av verdens mest autoritære stater, og også som et av verdens fattigste land.
* Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde mange år med autoritært styre fram til 1993, men er i dag et demokrati.
* I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå. Den siste tiden har det vært flere militære episoder mellom statene.
* Nord-Korea prøvesprenge sin førte atombombe i 2006. Siden 2003 fører landet sekslandssamtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea. Samtalene har stanset opp flere ganger. (©NTB)
Sørkoreanske etterforskere, med bistand av eksperter fra USA, Australia, Storbritannia og Sverige, konkluderer med at marinefartøyet Cheonan etter alt å dømme ble senket av en torpedo fra en nordkoreansk ubåt 26. mars i år.
Les også: Nord-Koreas leder på «hemmelig» Kina-besøk
– Det er ingen annen troverdig forklaring, konkluderer ekspertene.
Mannskapet på 46 omkom, og granskernes konklusjon har ført til skarp internasjonal fordømmelse og trusler om straffereaksjoner mot Nord-Korea.
USA, Australia, Storbritannia og Japan er blant landene som har fordømt Nord-Korea etter at ekspertenes konklusjoner ble kjent. Japan sier det er helt uaktuelt å gjenoppta samtalene med Nord-Korea nå med sikte på å normalisere forholdet, og oppgir at USA mener det samme.
Framtvinge innrømmelser
Sør-Koreas president Lee Myung-bak skal holde krisemøte i sitt nasjonale sikkerhetsråd fredag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen sørkoreanske regjeringen har gjort det klart at den ikke vil gjengjelde angrepet med et motangrep, men at man tar sikte på internasjonale reaksjoner for å presse Nord-Korea til å innrømme at man er ansvarlig for handlingen. Det sa president Lee i en telefonsamtale med Australias statsminister Kevin Russ torsdag.
Les også: Mine eller torpedo trolig årsak til koreansk havari
Rester av torpedoen som er funnet på havbunnen ble torsdag utstilt i Sør-Korea.
– Full krig
Nord-Korea svarer at det er regjeringen i sør som bruker hendelsen for å piske opp stemningen mot nord og truer med full krig.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hæren og folket vil reagere umiddelbart på enhver «straff» og «gjengjeldelse», og mot alle «sanksjoner» med forskjellige former for harde tiltak, inkludert full krig, heter det i en uttalelse fra Nord-Koreas mektige Nasjonale forsvarskommisjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenDe to statene har fortsatt ikke undertegnet noen fredsavtale etter krigen i 1950-1953.
Besinne seg
Kina slutter seg ikke til de internasjonale fordømmelsene og oppfordrer alle involverte til å besinne seg.
– Vi fastholder at de involverte parter må forholde seg rolige og vise tilbakeholdenhet og håndtere denne saken på en måte som gjør at man unngår opptrapping, sier Ma Zhaoxu, talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.
Analytikere sier Kina er desperat etter å unngå enhver destabilisering av den stalinistiske nabostaten som kan skape uro og flyktningstrømmer over grensen til Kina.
Bevis
De sivile og militære ekspertene som har gransket hendelsen, mener at alle beviser – måling av seismisk aktivitet i området, deler av torpedoen som er funnet på havbunnen, merker og skader i skipsskroget – peker i retning av at Cheonan ble senket av en nordkoreansk ubåt.
Artikkelen fortsetter under annonsenKorvetten Cheonan ble delt i to av en sjokkbølge skapt av torpedoen som eksploderte under vann. Torpedoen skal ha hatt en vekt på 250 kilo og ble etter alt å dømme skutt ut fra en mindre ubåt.
Les også: Tror sørkoreansk skip kan ha blitt torpedert
– Vi bekrefter at flere mindre ubåter og et moderskip som støttet dem forlot en nordkoreansk marinebase i det vestlige Gulehavet to-tre dager før angrepet og vendte tilbake to-tre dager etter, heter det i rapporten.
Rester av torpedoen som skal ha senket det sørkoreanske marinefartøyet har merking som tilsvarer dem funnet på en nordkoreansk torpedo for sju år siden, sier de sørkoreanske etterforskerne. Delene som er funnet, «passer perfekt» med den samme torpedoen. (©NTB)