- Vil ramme allergikerne

Skoler kan bli stengt som følge av manglende renhold i dagene fremover. (Foto: Scanpix)
Skoler kan bli stengt som følge av manglende renhold i dagene fremover. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En streik i renholdsbransjen betyr mer enn fulle søppelbøtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Manglende renhold fører til et dårligere inneklima, som kan få konsekvenser for allergikere og små barn. Det mener Norges Astma- og Allergiforbund.

- De med astma og allergi vil nok merke det. Vi er dessuten midt oppi pollensesongen, sier Britt Ann Høiskar, fagsjef for inneklima i NAAF til ABC Nyheter.

Streiken kan bli en høy belastning for de minste.

- De aller fleste tåler litt møkkete omgivelser en kortere periode. Men jeg håper de minste i barnehager og skoler blir skjermet. Vi får håpe streiken ikke blir langvarig.

- Renhold er utrolig viktig for inneklimaet. Vi er generelt veldig opptatt av godt renhold, sier Høiskar.

1500 renholdere er i første omgang tatt ut i streik. Fra tirsdag i neste uke kan 1000 til bli tatt ut.

- Vi prøver å unngå å ramme faren for liv og helse. Der liv og helse står i fare er vi villige til å se på en mulig dispensasjon, sier Erna Hagensen, forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retningslinjer

I Forskrift for miljørettet helsevern i barnehager og skoler står det tydelig at renhold skal skje ofte og på en tilfredstillende måte.

- Det innebærer at et godt inneklima er viktig for trivselen, sier Per Schwarze, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet sin avdeling for luftforurensing til ABC Nyheter.

- Kan streiken i renholdsbransjen få helsemessige konsekvenser?

- Jeg vil ikke si at streiken direkte kan føre til helseskader. Det er mange faktorer som bidrar. Men streiken vil i alle fall vise hvor viktig renholderne er. Det er mye sand og støv som dras inn i store bygg hver dag. Det er ikke uten grunn at det finnes en forskift, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskriftene er kun anbefalte normer for et godt inneklima, og sier ingenting om tiltak ved manglende renhold.

- Det blir opp til en hver skoleleder å bedømme om inneklimaet er så dårlig at skolen må stenges, sier Schwarze.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rammer skolene

I Hordaland er 980 medlemmer i Arbeidsmannsforbundet tatt ut i streik. I kommunene Os og Bømlo har medlemmene i Arbeidsmannsforbundet ansvar for rengjøring av skolene.

Bente Kulleseid, organisasjonsarbeider i Arbeidsmannsforbundet avdeling vest, sier til Bergens Tidende at hvis streiken blir langvarig kan flere arbeidsplasser måtte stenge.

– Det er mulighet for å søke om dispensasjon fra regleverket om renhold for enkelte bedrifter, som for eksempel sykehus og muligens barneskoler. Men det er noe som vurderes i enkelttilfeller, sier Kulleseid til avisen.

Tjener dårligst i landet

Meklingen mellom Arbeidsmannsforbundet og NHO Service gikk på overtid ved midnatt i går. Allerede etter én time sa fagforbundet takk for seg.

- Renholderne tjener 140 kroner i timen. Det var derfor uaktuelt å godta et lønnstillegg på 2,70 kroner, sier Hagensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Renholderne tjener dårligst i landet. Som resultat av det fikk de også det dårligste tilbudene, sier hun videre.

Tidspress gjør også lønnen betydelig lavere.

- De er utsatt for mye tidspress. Når de ikke rekker å gjøre jobben sin i tiden som er satt opp, betyr det at lønna blir enda lavere.

Hagensen kan ikke si noe om hvor lenge streiken vil vedvare.

- Renholderne er en tålmodig yrkesgruppe. De har ikke hatt streik siden 1974, og er veldig kampklare. Lønnsnivået er helt uakseptabelt lavt.

Leder Petter Furulund i NHO Service mener arbeidsgiversiden ga et godt tilbud til motparten, både når det gjelder penger og andre forhold.

– Hvis de står på at de skal ha helt opp mot 20 kroner mer i timen, kan streiken vare evig, for da kan den organiserte delen av bransjen bare legge ned, sier Furulund til NTB.