Den tapte Booker-vinner

J G Farrell er den tredje forfatteren som har vunnet Booker-prisen to ganger.
J G Farrell er den tredje forfatteren som har vunnet Booker-prisen to ganger.
Artikkelen fortsetter under annonsen

JG Farrell får Booker-prisen 40 år etter at boka hans kom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom J G Farrell hadde fått Booker-prisen da «Troubles» kom ut i 1970, hadde han blitt den første til å vinne prisen to ganger.

Nå må han dele den eksklusive æren med forfattere som J.M Coetzee og Peter Carey.

I går ble Farrell nemlig kåret til vinneren av «Lost Man Booker Prize», en spesialpris opprettet for bøker som kom ut i 1970, et år som på grunn av omlegging av reglene aldri ble vurdert av Booker-juryen.

Kritiserte kolonialismen

Det er forfatterens bror Richard Farrell som mottar prisen på vegne av ham. James Gordon Farrell drunknet en augustdag i 1979 på fisketur i Irland.

Sist gang Farrell vant Booker var i 1973 for romanen «The Siege of Krishnapur». Da benyttet han anledningen til å skjelle ut Booker-prisens sponsorer.

Både «Troubles» og «The Siege of Krishnapur» er en del av Empire-triologien til forfatteren. Farrell ble kjent for en nådeløs kritikk mot britisk kolonialisme og regnes blant sin generasjons beste forfattere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke utgitt i Norge

«Troubles» forteller historien om en soldat som kommer tilbake fra første verdenskrig for å finne kvinnen han tror at han er forlovet med. Han finner seg selv i et storslått, men forfallent hotell som han ikke klarer å forlate, mens den irske uavhengighetskrigen begynner.

- «Troubles» er en roman av så vedvarende kvalitet at den aldri har vært ute av trykk i løpet av førti år, sier Ion Trewin som er litterær direktør for Booker-prisen.

Til tross for dette har Farrell aldri blitt oversatt eller utgitt i Norge.

Kåringen av Lost Man Booker ble gjort på grunnlag av en liste utviklet av en fagjury og en avstemming på Man Booker Prize sine nettsider.

J G Farrells «Troubles» fikk 38 prosent av stemmene.