Avis: Landis innrømmer systematisk doping

Floyd Landis ble fratatt Tour de France-seieren i 2006. Foto: Scanpix
Floyd Landis ble fratatt Tour de France-seieren i 2006. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire år etter avskjeden i unåde med sykkelsporten, skal Floyd Landis (34) omsider ha innrømmet både sitt eget og flere lagkameraters omfattende dopingmisbruk i en rekke e-poster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Wall Street Journal beskylder mannen som ble fratatt Tour de France-seieren i 2006, en rekke tidligere lagkamerater og sjefer for tilsvarende juks.

Deriblant sjudobbelt Tour-mester Lance Armstrong.

Les også: Tour-vinner doptestet på restaurant

I nesten fire år har Floyd Landis funnet på utallige unnskyldninger og bortforklaringer til at tester viste skyhøye forekomster av det mannlige kjønnshormonet testosteron i kroppen hans etter den avgjørende etappen i Tour de France i 2006.

I e-postene innrømmer for første gang Landis at han var sterkt involvert i systematisk dopingmisbruk fra 2002. Ifølge 34-åringen var det sportsdirektør Johan Bruyneel i US Postal Service som introduserte behovet for steroider, bloddoping og veksthormoner.

Medskyldig

Videre hevder Landis at Armstrong var mannen som forklarte effekten og nødvendigheten av å bruke stoffene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Landis dømt for dopingmisbruk

– Han og jeg hadde lange samtaler om det på treningsturene våre, og han forklarte også at testmetodene var blitt så utviklet at man måtte gå over fra kunstig EPO til tradisjonell blodoverføring, hevder Floyd Landis i e-postene.

Amerikaneren skal også ta for seg en spesiell situasjon fra 2003, der han oppholdt seg i lagkameratenes treningsbase i spanske Girona. Der skal to halvliterposer med blod ha blitt tappet til bruk i Tour de France senere det året.

Landis hevder at blodet ble tappet i leiligheten til Armstrong og at blodet ble oppbevart i et kjøleskap i skapet. Også tidligere lagkamerat George Hincapie blir trukket inn som medskyldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ga hjelp

Etter avskjeden med US Postal Service året etter, gikk Landis til Phonak-laget. Der skal eieren, Andy Rihs, ifølge Landis ha finansiert tilsvarende dopingprogram for Landis som i hans forrige lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landis hevder også å ha hjulpet sine tidligere lagkamerater David Zabriskie og Levi Leipheimer, som for øyeblikket leder det Tour of California, med dopingmisbruk før en tidligere utgave av det amerikanske etapperittet.

E-postene skal være sendt til amerikanske og internasjonale sykkelsjefer samt sponsorer, og de er datert mellom 30. april og 6. mai i år. Avisen hevder å ha fått verifisert at e-postene faktisk er sendt av Landis.

Forsøk på å få kommentarer direkte fra Landis har ikke lykkes avisen. (©NTB)