Livsfarlig giftlagring i Sogn og Fjordane

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagringen av flere typer giftig avfall på en gjenbruksstasjon i Bremanger i Sogn og Fjordane karakteriseres som livsfarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er det verste vi har sett i nyere tid. Funnene er så alvorlige at de har representert en fare for liv og helse, sier miljøvernsjef Nils Erling Yndesdal om forholdene ved Nybø gjenbruksstasjon til Bergens Tidende.

Det var særlig ett forhold som vekket oppsikt under inspeksjonen. I en tønne fant kontrollørene natriumcyanid lagret sammen med andre kjemikalier, blant annet syre. I kontakt med syre kan cyanid utvikle livsfarlig blåsyre.

– Da snakker vi om en akutt farlig situasjon. Blåsyregass er, selv i ørsmå mengder, nok til å ta livet av mange, sier Yndesdal.

Men det stoppet ikke der. På områder som ikke var låst, sto det lagret ulike typer farlig avfall. En tank på 1.000 liter som var merket som giftig og med kreftfremkallende kjemikalier, sto og lakk utover bakken.

I tillegg til disse og flere andre forhold reagerte inspektørene på at det var full adgang til området. Flere hadde blant annet fått utdelt nøkler slik at de kunne kvitte seg med avfall når som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var også en praksis som gikk på at folk kunne kaste avfall over gjerdet.

Gjenbruksstasjonen har tillatelse til å oppbevare farlig stoff i seks måneder før det skal sendes videre. Men inspektørene fant medisin og kjemikalier som hadde ligget siden forrige inspeksjon i 2006.

– Det har rett og slett ikke vært noe system i driften av denne plassen. Internkontrollen har vært totalt mangelfull, sier Yndesdal. (©NTB)