KLIMA-TOPPMØTETIngen klimaavtale vedtatt

Demokrati-protest: FN-forsamlingen fikk høre om et vedtak Obama fortalte de skulle gjøre på TV.  Foto: Thomas Vermes
Demokrati-protest: FN-forsamlingen fikk høre om et vedtak Obama fortalte de skulle gjøre på TV.  Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFørst fortalte Obama på TV hva FNs klimatoppmøte skulle vedta. Deretter endte det med at ikke noen klimaerklæring ble vedtatt. Erik Solheim rykket ut mot protest-landene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KØBENHAVN (ABC Nyheter): Stikk i strid med inntrykket av at FNs klimatoppmøte har vedtatt en utvannet klima-erklæring uten bindende forpliktelser for noen land, ble ingenting vedtatt etter de to ukene i København.

Det ble ikke enstemmighet om et omstridt utkast til vedtak som ble utformet av Barack Obama, Kina, India og Sør-Afrika.

Deres forslag gikk til en gruppe på 26 land, inkludert EU og Norge, som godkjente det etter lang diskusjon.

Uttalelsene natt til lørdag tydet på at EU var mer kritisk enn Norge. Men i plenum ble det verre.

Proteststorm mot utelukkelse

Venezuela, Bolivia, Cuba, Tuvalu og flere andre land sto imot press og nektet å godta et papir de fikk lagt på bordet uten å ha fått være med på å utforme det.

Dermed ble løsningen som ble funnet natt til lørdag, at dokumentene bare tatt til etterretning.

- En time for liv og død

- Flere land hadde pressekonferanser hvor de fortalte at det var oppnådd en avtale før mange u-land overhodet hadde sett teksten! utbrøt Venezuelas talskvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et statskupp mot FN! raste hun.

- Det er med indignasjon vi opplever at presidentskapet etter å ha latt oss vente i timevis, kaster to papirer på bordet som ikke er framforhandlet av medlemslandene, fulgte Bolivia opp.

- Så får vi én time på oss til å ta stilling til et dokument vi ikke har sett. Vi nekter å ta stilling til et dokument som påvirker liv og død i løpet av 60 minutter, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke FNs arbeidsmåte

Land som Pakistan sa at man ikke kunne gjøre mer enn å ta dette til etterretning. Denne måten å arbeide for, uten åpenhet og deltakelse, er ikke FNs måte å arbeide på, sa talsmannen i plenum.

- Pakistan innser at vedtak som fattes etter demokratisk diskusjon og oppnår konsensus, er tidkrevende. Men det blir sterkere vedtak som alle har eierskap til, sa Pakistan, som ba om å få protokollført at dokumentet ikke skulle binde noen FN-land for framtida.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Kina holdt flere innlegg med sterke forbehold mot denne måten å gi en delvis tilslutning til noe som ikke blir vedtatt.

Les om innholdet fra København-uttalelsen her.

FN fikk vedtak via TV

Formuleringene som kom ut av dette klimatoppmøtet ble utformet bak lukkede dører av en liten gruppe land. Før president Obama fløy fra København, avholdt han en hemmelig pressekonferanse.

På hjemmesidene til Det hvite hus ble det opplyst at han skulle ha en pressekonferanse i København. Tid og sted ble ikke offentliggjort noe sted. Litt etter dukket Obama opp i alle fjernsynskanaler og kunne fortelle verden at det var oppnådd en København-avtale.

Dette var før FN-delegatene overhodet hadde fått se noen tekst, langt mindre behandlet den.

Tuvalu med sterk reaksjon

På et av plenumsmøtene natt til lørdag fikk det delegaten fra den vesle og klimatruede øystaten Tuvalu til å reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg gikk forbi en TV-skjerm og så en fremstående represenant for en medlemsstat si at vi hadde en avtale. Dette er manglende respekt for FN! sa mannen fra Tuvalu og gikk inn på innholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30 sølvpenger for forræderi

- Teksten har alvorlige problemer. For Tuvalu er det viktig at vi får reduserte utslipp som gir mindre enn 1,5 graders temperaturøkning, sa mannen fra Tuvalu.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har ved flere anledninger hevdet at ingen land av betydning står på mer ambisiøse krav enn 2 graders temperaturøkning globalt.

- Det er snakk om penger i dokumentet, sa Tuvalus representant og la til:

- Det ser ut som vi blir tilbud 30 sølvpenger for å forråde vårt folk og vår framtid. Herr president, jeg beklager at Tuvalu ikke kan akseptere dette dokumentet.

Solomon-øyene påpekte også at framtida til hele verden ble lagt i hendene på 26 land, uten at andre fikk tid til å behandle uttalelsen seriøst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For oss er det ikke bare snakk om penger. Det er snakk om overlevelse, sa han tidlig i morges.

Solheim harm på tre land

Erik Solheim holdt et harmdirrende innlegg mot Sudan, Saudi Arabia og Venezuela for det han betrakter som skadelig oppførsel som bremset framdriften i toppmøtet i sluttfasen.

Kina var blant andre land som også hadde mange formelle innvendinger og tok ordet en rekke ganger i nattens løp, men gikk ikke så langt at landet fikk kritikk fra Norge.

Solheim mener framgangsmåten som ble valgt med et utvalgt gruppe land til å forhandle, er nødvendig av praktiske grunner. Det er vanskelig å diskutere fram og tilbake i et plenum med hundrevis av deltakere.

- Det var ikke en ideell prosess. Men det skjedde ikke en millimeter bevegelse på de nesten to ukene før topplederne kom, framholder Solheim overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystatene takket Venezuela

Talskvinnen for Grenada, en øystat som skal være sterkt truet av klimaendringer, takket derimot diplomatene fra Venezuela, Cuba og andre kritiske land for deres fleksibilitet i prosessen.

Grenada representerer gruppa av 43 små øystater, AOSIS.

Les: - Grenada mest utsatt for issmelting.

- Vi kom til København, 43 øystater, for vår overlevelse, utvikling og eksistens. Vi ønsker å bemerke at vi mistet mye på veien, blant annet målet om maksimum 1,5 graders temperaturøkning, sa talskvinnen.

Dokumentet som ble tatt til etterretning, gir en uforpliktende referanse til 2 grader.

- For oss står overlevelsen på spill. Vi vil fortsette å arbeide for maksimal 1,5 graders temperaturstigning og takker Kina for at de åpnet døra på gløtt for det, sa hun. Også Tanzania insisterte på 1,5 grader.

Se videoen fra nattens kaotiske og spesielle FN-debatt selv.

Les også: Slik kan du måle resultatet fra København.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.