- Jorda kan ikke smitte Mars

Lenge har forskere vært urolige for at fartøy som Viking I Lander skal spre bakterier på Mars. Foto: NASA
Lenge har forskere vært urolige for at fartøy som Viking I Lander skal spre bakterier på Mars. Foto: NASA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har lenge vært urolige for at mikroorganismer fra jorda skal spre seg på Mars. Ny forskning viser imidlertid at det er lite sannsynlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reglene for sterilisering av romfartøy er idag svært strenge. Landingsfartøy kan ikke ha mer enn 300.000 levende organismer på seg. Det er færre mikrober enn det er i en tiendedels gram jord. Årsaken er frykten for at mikroorganismer blant annet skal spre seg på vår røde naboplanet. Nå viser ny forskning at det er det svært små sjanser for, skriver romsenter.no.

Overlevde

Forskerne fra University of Florida i USA har undersøkt to typer bakterier, Escherichia coli (E. coli) og Serratia liquefaciens (S. Liquefaciens), som er vanlig på romfartøy, og kan overleve det ekstremt tøffe miljøet på Mars.

Gjenskapte Mars

I spesialbygde rom etterlignet de forholdene på mars, slik at bakteriene kunne testes ut. S. Liquefaciens var svært følsom for uttørking. E. Coli overlevde forsøksperioden, men kunne ikke formere seg, og dermed heller ikke spre seg.

- Kanskje sitter det fortsatt mikrober på fartøyene, men uten vekst og formering vil de ikke kunne spre seg til resten av Mars, sier Schuerger til nettstedet Space.com.