Planlegger å bygge moské ved Ground Zero

Dette flybildet viser bygningen som skal gjøres om til et muslimsk senter (markert med rødt til høyre). (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)
Dette flybildet viser bygningen som skal gjøres om til et muslimsk senter (markert med rødt til høyre). (Foto: AP Photo/Mark Lennihan)

- Det er et slag i ansiktet, sier moren til en brannmann som ble drept i 11. september-angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskeen er en del av et 15-etasjes muslimsk senter, som også blant annet skal inneholde et kunstsenter, treningssenter og et svømmebasseng, ifølge CNN.

Bygningen, som ble ødelagt av flyskroget til et av de kaprede flyene, ligger bare to kvartal fra Ground Zero. Den var den gang en kåpefabrikk.

Prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom American Society for Muslim Advancement og Cordoba Initiative, som begge jobber med å bedre forholdene for religiøse tilhengere.

Initiativet har imidlertid ført til en svært opphetet debatt i New York. Illsinte motstandere planlegger en massiv demonstrasjon 6. juni for å forsøke å stoppe planene om å bygge moskeen.

- Et slag i ansiktet

Opprørte slektningen mener det er en fornærmelse mot ofrene etter 11. september-angrepet.

Rosemary Cains sønn var en av de mange brannmennene som ble drept i angrepet.

- Jeg synes det er foraktelig. Det er et slag i ansiktet. Hvordan kan noen gi dem tillatelse til å bygge en moské der?, sier Cain til Daily Mail.

Paul Sipos, styremedlem i New Yorks bydelsutvalg, mener de hundre millioner dollarene som dette prosjektet vil koste bør brukes til andre ting:

- Hvis japanerne bestemte seg for å åpne et kulturelt senter ved Pearl Harbour, ville de ha vært ufølsomt. Om tyskerne åpnet et Bach korsenter rett ved Auscwitz, selv etter alle disse årene, ville det også blitt sett på som ufølsomt. Jeg har absolutt ingenting imot islam. Jeg bare lurer på hvorfor akkurat her? sier Sipos til New York Post.

- Slå tilbake mot ekstremistene

Men organiasjonene bak initiativet sier de valgte plasseringen nettopp fordi den ligger så nær Ground Zero.

- Det sender nettopp det motsatte signalet i forhold til det som skjedde 11. september. Vi ønsker å slå tilbake mot ekstremistene, sa Imam Feisal Abdul Raud, som leder prosjektet, til New York Times i fjor.

Leder for American Society for Muslim Advancement mener imidlertid tiden er inne for å snu 11. september til noe positivt.

- Det vil også tjene som en plattform hvor man kan få frem stemmene til majoriteten av muslimer som ikke har noen tilknytning til ekstreme ideologier, sier Daisy Khan.

- Ydmykende

Pamela Geller, leder for Stopp islamiseringen av USA, organiserer demonstrasjonen i juni. Hun er langt fra enig.

- Hva kan være mer fornærmende og ydmykende enn en gigantisk moské i skyggen av World Trade Centre-bygningen som ble jevnet med jorden i et islamistisk angrep? sier Geller.

Bygningsarbeidet er planlagt å starte 11. september neste år – som vil være 10 år etter angrepet som drepte nesten 3000 personer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus