Liv Ullmann tar bussen

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg begynner nesten å gråte når jeg tenker på at jeg skal gjøre dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst drar hun på turnè sammen med et stjerneensemble av norske skuespillere.

Det er over tjue år siden Liv Ullmann stod på en teaterscene i Norge. Nå skal hun snart sette seg på bussen sammen med Riksteateret.

Lang dags ferd mot natt

Det blir en reise inn i mørket. Liv Ullmann skal spille morfin-avhengig mor i Eugene O`Neills teaterstykke «Lang dags ferd mot natt». I løpet av fire måneder skal Ullmann og ensemblet spille på 48 teatre i hele Norge. Det ender i Sverige på det svenske nasjonalteateret Dramaten i Stockholm.

Selv er den internasjonalt anerkjente regissøren og skuespilleren akkurat ferdig med å regissere Cate Blanchett på teaterscenen i New York i «Sporvogn til begjær».

- Jeg har dyp respekt for Liv Ullmann. Hun er en stor kunstner, sier Bjørn Sundquist.

Han skal spille Liv Ullmanns ektemann, en gjerrig eldre teaterskuespiller. Ullmann og Sundquist har aldri spilt mot hverandre tidligere. Nå gleder de seg til å stå på teaterscenen sammen for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tanken på at jeg skal gjøre dette gjør at jeg nesten vil gråte. Jeg syntes det er utrolig å skulle jobbe med Bjørn, sier Ullmann, gledesstrålende.

Tilbake til røttene

Hun føler at det var et riktig valg å gå fra New Yorks teaterscene til en turnèbuss i Norge.

- Plutselig syntes jeg at det var fantastisk. Jeg ville reise på turne med dette ensemblet, sier skuespilleren.

Rollelisten i «Lang dags ferd mot natt» består av et utvalg av Norges beste skuespillere. Det er instruktør Stein Winge som har ansvaret for å forvandle dem til den dysfunksjonelle irsk-amerikanske familien Tyrone. Her har stort sett alle et problem med alkohol, stoff eller livstruende sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Baasmo Christiansen fra filmer som «Buddy» og «Nord», og prisbelønnet for sin tolkning av Hamlet, spiller den eldste sønnen i huset. Christiansen har hatt et nært forhold til dette teaterstykket lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det var nok det stykket som jeg følte at lå meg nærmest da jeg gikk på Teaterhøgskolen. Jeg syntes i grunn at Shakespeare og sånn var litt vanskelig, men da jeg leste dette husker jeg at jeg tenkte at det handlet om noe som jeg kunne kjenne meg igjen i, sier Christiansen.

En drøm

I rollen som hans tuberkuløse bror finner vi Pål Sverre Valheim Hagen, kjent fra filmer som «de Usynlige» og «Jernanger».

Valheim Hagens rolle er basert på forfatteren selv. Eugene O`Neils teaterstykke er en selvbiografisk dramatisering av livet i sin egen familie.

- Å dra på turnè med Rikteateret er noe jeg har drømt om å være med på, sier skuespilleren.

Far og datter

- Med pappa som regissør blir det bare kos. Eller det er forresten ikke sikkert, sier Viktoria Winge og smiler tvilende.

Det er faren hennes som skal hjelpe Viktoria til å spille overbevisende som full hushjelp. Viktoria Winge er best kjent fra filmer som «Max Manus» og «Reprise».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilte sammen i Romeo og Julie

Sist gang instruktør Stein Winge og Liv Ullmann jobbet sammen var på 60-tallet. Da spilte de sammen i Nationaltheatrets oppsetning av «Romeo og Julie». Det var Winges debut på teaterscenen. Han spilte ikke Romeo, men derimot rivalen Paris mot Ullmann som Julie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var en nedslaktet oppsetning, forteller regissøren.

Under premieren kastet Winge en bukett med plastblomster så hardt på Liv Ullmann at hun ufrivillig reiste seg fra likleiet.

- Buksa hans sprakk også, forteller Ullmann.

Tidligere fiaskoer til tross, de gleder de seg til å samarbeide igjen.

- Selv om vi ikke har jobbet med hverandre siden så føler jeg at vi kjenner hverandre, sier Winge.

- Dette har jeg forsøkt å unngå lenge

Han mener at «Lang dags ferd mot natt» handler om farene ved å leve i en familie.

- Det er en spiral som går nedover og nedover. Familie handler ikke bare om å være glad i hverandre hele tiden, sier Winge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at med en mor som var pillenarkoman, har dette vært et vanskelig stykke å forholde seg til for ham.

- Dette har jeg forsøkt å unngå i mange år. Men jeg føler nå at det er noe jeg må gjøre, sier instruktøren.

- Jeg føler at selv om de drikker og stikker seg så kommer noen sannheter frem. Man kan identifisere seg med hvordan det er å være i en familie. Jeg tror at vi har mye å gi mange ulike mennesker, sier Ullmann.

- Nei det finnes ikke maken til å være på Riksteateret. I allefall så føler jeg det akkurat nå, legger hun til.