Klimamøte i Oslo:

Frykter klima-jippo fra Jens

Inviterer toppledere til Oslo - men til hva? Jens Stoltenbergs skoginitiativ framkaller rynkede øyebryn. Foto: Scanpix
Inviterer toppledere til Oslo - men til hva? Jens Stoltenbergs skoginitiativ framkaller rynkede øyebryn. Foto: Scanpix

Neste uke kommer minst åtte presidenter, 25 ministre og representanter fra 50 land til Oslo på invitasjon fra Jens Stoltenberg. - Skal de bare lage en webside om klimatiltak?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Spørsmålet kommer fra Lars Løvold, leder i Regnskogsfondet, til et storslått initiativ statsminister Jens Stoltenberg har tatt:

Å invitere statsledere og regjeringer til et klima- og skogmøte i Oslo 27. mai.

Målet er å lansere et frivillig partnerskap av i-land og u-land for tiltak mot avskoging som middel mot klimaendringer.

Se hjemmesiden til Oslo Forest Climate Conference 2010 her.

Oslomøtet kommer etter at FNs klimatoppmøte i København i desember ikke kom i mål, heller ikke med planene om å avtalefeste tiltak for å bevare regnskog i u-land, kalt REDD. Det nye partnerskapet skal sørge for å samordne de landene som er villige til å gå et skritt videre.

Frykter tomt jippo

Men Løvold frykter at dette blir et tomt jippo, etter at han onsdag ettermiddag fikk høre redegjørelsen for hva som egentlig skal skje.

Christina Voight fra regjeringens regnskogs- og klimainitiativ fortalte på et seminar i regi av Regnskogsfondet og Naturvernforbundet, at Oslo-møtet skal bli en markering av at frivillige deltakere samordner sine initiativer i en felles database.

- Skal det viktigste som kommer ut av at 50 land, åtte statsoverhoder og 25 ministre kommer til Oslo, bli at det skal opprettes en hjemmeside? spurte Løvold vantro.

- Umulig å forstå

- Ikke skal urfolks- og skogfolkets representanter få bli med i partnerskapet, ikke kommer det nye penger på bordet i Oslo, og ikke skal man ha høyere ambisjoner enn det man kom fram til på klimatoppmøtet i København, sier Lars Løvold.

- Det er umulig for Regnskogsfondet å forstå hvorfor et partnerskap av de villige ikke kom lenger med dette enn det man kom fram til i København.

- Minste felles multiplum

- Spørsmålet er hvor villige de villige er, svarte Christina Voigth.

Hun har sittet sentralt i forhandlingene de siste ukene om en ikke-bindende erklæring deltakerne skal slutte opp om i Holmenkollåsen om en drøy uke.

- Når ting skal skrives ned, så blir det et minste felles multiplum. Vi har et nøkternt ambisjonsnivå. Men dette skal være en prosess. Vi kan ta inn mer konkrete elementer etter hvert, sier Voight.

- Ikke nye forpliktelser

- I første omgang er målet å åpne for transparens og innsyn, og å koordinere bilaterale prosjekter. Man skal få vite hvem som legger på bordet hvor mye, og til hvilke prosjekter, sier Voight.

- Denne konferansen er ikke ment å bli et forum for å forplikte seg til å legge penger på bordet. Fra København har vi 3,5 milliarder dollar. Det en så stor sum at det ikke er lett å bruke dem effektivt, legger hun til.

De samme frivillige

Løvold etterlyste formuleringer om at deltakerne skal forsikre seg om at skogtiltakene gjøres i samråd med lokalbefolkningen, og ikke skal ha skadevirkninger for dem. Han etterlyser også avgrensninger mot å kalle hogst av naturskog og dyrking av plantasjer

- Jeg har sittet i disse forhandlingene og vet at de som var villige i København, er de samme som er villige i dette partnerskapet. Derfor er det lite sannsynlig at det skal bli noe annet nå, når de samme personene som satt i København, nå sitter i telefonene verden rundt og blir enige om erklæringsteksten fra Oslo, sier Christina Voight.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus