Nye sammenstøt i Kirgisistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

To mennesker ble drept i nye sammenstøt sør i Kirgisistan onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interimregjeringen strever med å innføre orden etter at president Kurmanbek Bakijev ble kastet.


Det ble avfyrt skudd under gatekamper mellom demonstranter og spesialpoliti i byen Jalalabad, der hundrevis av demonstranter væpnet med kjepper og stein omringet det lokale universitetet, melder myndigheter og vitner.

- To mennesker ble drept og 45 såret under skuddvekslinger i byen Jalalabad, uttaler helsedepartementets pressetjeneste til AFP.

I hovedstaden Bisjkek kalte lederen for landets midlertidige regjering, Roza Otunbajeva, situasjonen for «spent», og sa de etniske spenningene mellom usbekere og kirgisere legger til uroen.

- Situasjonen i Jalalabad er i dag spent. Demonstrantene forsøker å ta over universitetsbygningen og brenne den, sier hun til reportere.

- Vi legger skylden for disse handlingene på etnisk konflikt mellom usbekere og kirgisere. Men vi har tro på at fornuften vil seire.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uroen følger etter sammenstøt forrige uke. Minst en person mistet livet og flere dusin ble såret da hundrevis av Bakijevs tilhengere kjempet mot fraksjoner som er lojale overfor regjeringen. Opprørerne inntok i kortere tid viktige regionale bygninger.

Øyenvitner sier til det kirgisiske nyhetsbyrået Aki-Press at en mengde på omkring 1500 etniske usbekere væpnet med kjepper strømmet til Jalalabad sentrum, og at butikker og banker har stengt.

- Skyter

Ved det lokale universitetet støtte omkring 500 usbekere sammen med politifolk, som de kastet stein mot, sier en ansatt ved den regionale administrasjonen, Zamir Sadirov, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene krever avgangen til rektoren ved universitetet og til den lokale interimguvernøren, sier lederen for en lokal ikke-statlig organisasjon.

- Både demonstrantene og spesialstyrkene skyter. De sårede blir båret vekk, men demonstrantene gir seg ikke, sier Batykan Zhaparova til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er hovedsakelig unge mennesker. De sier de vil storme den regionale administrasjonsbygningen om ikke de lokale lederne går av.

Interimlederne, som tok makten etter at Bakijev ble kastet i et opprør forrige måned, har hittil unngått å bruke sikkerhetsstyrker mot demonstrantene i et forsøk på ikke å forverre situasjonen.

Men Otunbayeva sa onsdag at interimregjeringen har sendt spesialstyrker til det regionale senteret Osh for å stabilisere situasjonen, og at soldater var på vei for å innføre orden i Jalalabad.

- Vi kan stanse konflikten, vi har makten, sier hun til reportere.

Ferganadalen

Forrige fredag deltok omkring 1500 tilhengere av Bakijev i demonstrasjoner i de sørlige byene Osh og Jalalabad, og krevde at han skulle få vende tilbake.

Begge byer ligger i Ferganadalen, et område delt mellom Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan, som har vært åsted for periodisk vold og uro siden Sovjetunionen kollapset i 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakijev, som i hovedsak fikk sin støtte fra de sørlige delene av landet, har søkt tilflukt i Hviterussland. Landet har foreløpig ikke svart på interimregjeringens henvendelser om en utlevering av den tidligere presidenten.

Han er i Kirgisistan tiltalt for å ha gitt ordre om å skyte med skarpt under demonstrasjonene i april, som førte til at han ble kastet og etterlot 86 døde.

Bakijev kom til makten under den såkalte tulipanrevolusjonen i 2005, da tidligere president Askar Akayev mistet makten, men ble stadig mindre populær og beskyldt for korrupsjon og vanstyre.

Den fjellrike tidligere sovjetstaten har en strategisk viktig beliggenhet. Det ligger en amerikansk flystasjon her som brukes til å bringe forsyninger til Afghanistan, og det ligger også en russisk militærbase her.