Overga seg

Demonstranter pågrepet av thailandske soldater onsdag 19. mai i Bangkok. Foto: Scanpix/AP.
Demonstranter pågrepet av thailandske soldater onsdag 19. mai i Bangkok. Foto: Scanpix/AP.

Lederne av demonstrasjonene i Thailand overga seg onsdag og ba tusenvis av «rødskjorte»-tilhengere om å stanse sin flere uker lange protestaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen kom etter at hæren angrep deres befestede leir og minst fem mennesker mistet livet.


Militæret annonserte i en tv-sendt beskjed at situasjonen var under kontroll og at aksjonen mot demonstrantene var stanset. Demonstranter nordøst i Thailand satt fyr på et samfunnshus.

Forsvarsministeren sier til AFP at det vil bli innført portforbud nattestid i hovedstaden, som har blitt omgjort til en slagmark de siste dagene da soldatene brukte skarp ammunisjon mot demonstrantene, noen av dem bevæpnet.

Det ble utløst skudd i sammenstøtene som brøt ut onsdag da militærets pansrede kjøretøy brøt gjennom barrikadene som var reist omkring rødskjortenes base i Bangkok og væpnede styrker gikk inn.

En tårevåt protestleder annonserte senere fra scenen at de røde ville gjøre slutt på sin okkupasjon av et shopping- og hotelldistrikt i hjertet av hovedstaden der de har hatt leir i seks uker.

Minst fire høytstående rødskjorter gikk senere til politiets hovedkvarter for å overgi seg. Regjeringen uttalte tidligere at noen andre allerede hadde flyktet.

En italiensk fotograf var blant dem som ble skutt og drept under sammenstøtene i den ene enden av opprørernes base, som strekker seg ut over flere kilometer og var befestet med barrikader laget av dekk, bambusstokker og piggtråd.

Journalister skutt

- En italiensk mann ble skutt og døde før han kom til sykehuset, uttaler direktøren for politiets sykehus, Jongjet Aoajenpong.

- Han er journalist. Han ble skutt i magen, la han til.

Ytterligere fire mennesker døde og «mange» ble såret, sier polititalsmannen Piya Uthayo. Politisykehuset sier 19 mennesker ble såret, blant disse flere andre utenlandske journalister.

En AFP-fotograf så to demonstranter liggende døde på bakken etter å ha blitt skutt i hodet da styrkene gikk gjennom barrikadene.

- Jeg ble skutt bakfra gjennom skulderen. Det er bare et kjøttsår, sier en reporter fra nederlandsk nasjonalt fjernsyn, Michel Maas, til AFP på sykehuset. En annen journalist, en amerikaner, ble streifet i beinet og ikke alvorlig skadet.

En tredje journalist, en kanadier, og fire soldater ble også stygt skadd av granatangrep på innsiden av leiren, sier vitner fra AFP.

Piya sier politiet har satt inn omkring 1000 betjenter som hadde lov til å skyte enhver som plyndret, stiftet branner eller oppfordret til uro, etter flere dager med urban krigføring i hovedstaden.

«Rødskjortene» trosset en tidsfrist regjeringen hadde satt om å forlate stedet innen mandag. En militær beleiring for å forsegle stedet som ble innført forrige torsdag har etterlatt mer enn 40 døde etter seks dager med voldshandlinger.

Branner

Flere tusen demonstranter, inkludert flere kvinner og barn, var på innsiden av opprørernes leir da hæren gikk inn.

Noen gråt åpenlyst og andre tok på seg ansiktsmasker av frykt for gassangrep. Deres ledere ba dem om å spre seg og gå mot et område der regjeringen hadde satt opp busser for å bringe dem vekk.

Hundrevis av soldater og politifolk gikk mot protestområdet før daggry, og lastebiler slapp av soldater med finlandshetter, våpen og skjold, mens et helikopter sirklet i luften.

Flere større branner brøt ut ved barrikadene og større bygninger omkring protestsonen, og sendte ut skyer med svart røyk som dekket horisonten i Bangkok.

De røde demonstrerer for nyvalg, for å erstatte regjeringen til statsminister Abhisit Vejjajiva. De mener denne er illegitim fordi den kom til makten med støtte fra hæren ved et valg i 2008.

De er hovedsakelig tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som har flyktet fra landet etter et kupp i 2006. En kontroversiell dom avviste å gi makten til hans valgte allierte, og banet veien for at Abhisits regjering kunne utnevnes.

Mange land har advart sine innbyggere mot å reise til Thailand. Australia uttalte onsdag at reisende ikke bør besøke Bangkok på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Fakta om Rødskjortene i Thailand:

* Rødskjortene er tilhengere av Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et kupp i 2006. De er organisert i Den forente demokratifronten mot diktatur (UDD).

* Rødskjortene henter sin støtte på landsbygda, spesielt i de fattige områdene i nord og nordøst.

* Bevegelsen oppsto i 2008 som en motreaksjon mot gulskjortene, motstandere av Thaksin som er organisert i Folkealliansen for demokrati (PAD) og har sin base i middelklassen i byene, eliten og i rojalistiske grupper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus