Latvias statsminister:Krever strengere EU-styring

Latvias statsminister forlanger at også de store EU-landene må innordne seg felles EU-regler og -kontroll med nasjonale statsbudsjetter.

Utestående Afghanistan-spørsmål: Valdis Dombrovskis måtte ta opp fellesinnsatsen mellom Latvia og Norge under sitt møte med Jens Stoltenberg - i tillegg til finansspørsmålene. Foto: Thomas Vermes
Utestående Afghanistan-spørsmål: Valdis Dombrovskis måtte ta opp fellesinnsatsen mellom Latvia og Norge under sitt møte med Jens Stoltenberg - i tillegg til finansspørsmålene. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik er Latvia:

Latvia er en baltisk stat med 2,25 millioner innbygger.

Landet har vært selvstendig kun i perioden 1918-1940, og ra 1991 av. Etter 2. verdenskrig ble Latvia en del av Sovjetunionen.

Fra 2004 av ble Latvia medlem av EU, men er så langt ikke blitt godkjent for deltakelse i fellesvalutaen euro, slik landet ønsker seg.

Landet har de siste årene vært ute i hardt økonomisk vær. Statsbudsjettet har gått med følgende underskudd de siste årene, målt i forhold til brutto nasjonalprodukt:

2008: Minus 4,1 prosent. 2009: Minus 10,0 prosent. I år anslås underskuddet å bli på 8,5 prosent.

Latvias offentlige gjeld ligger nå på 55,1 prosent.

EUs stabilitets- og vekstpakt krever at de årlige underskuddene skal ligge under 3 prosent og den offentlige gjelden under 60 prosent.

Kilder: EU-kommisjonen og Store Norske Leksikon.

(ABC Nyheter): - Mitt syn er klart. Eurosonen trenger kontrollmekanismer.

Det sier Latvias statsminister Valdis Dombrovskis under en lynvisitt til Oslo tirsdag ettermiddag, da han møtte ABC Nyheter som eneste norske avis i løpet av sitt Norges-besøk.

Vi spurte ham hva han mener om EU-kommisjonens forslag om at EU fra neste år av skal samordne de enkelte medlemslandenes nasjonale statsbudsjetter, før de behandles politisk i de respektive land.

- Jeg tror det er en god idé fra Kommisjonen. Land som Tyskland og Sverige har allerede sagt at det vil skade deres suverenitet i økonomisk politikk. Men hvis du er i eurosonen bør det være noe felles finanspolitikk når du har felles valuta og pengepolitikk, sier Dombrovski.

Les i ABC Nyheter: Nå strammer EU til.

Paradoks innenfor og utenfor

- EUs pengeunion hadde kontroll inntil 2003. Blant annet truet Kommisjonen Spania med sanskjoner for å få dem til å overholde reglene for pengeunionen som ble vedtatt i Maastricht-traktaten, om at statene ikke skal ha for stort underskudd og for mye gjeld, minner statsministeren om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette hjalp og sikret at Spania fulgte reglene den gang. Etterpå, nå som det ikke er noen kontrollmekanismer, kan alle land i eurosonen gjøre det de vil. Og de fleste eurosone-land følger ikke Maastricht-kriteriene, sier Dombrovskis.

Selv står Latvia på søkerlisten for å få bli med i eurosonen, men har for dårlig statsøkonomi til å komme inn i det gode selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For oss som står utenfor må du enten innfri kriteriene, eller ikke bli sluppet inn. For oss er det et paradoks at med en gang du er innenfor, trenger du ikke å følge reglene, sier han.

Tøffe tider for latvierne

I fjor slo den økonomiske krisen verre ut i Latvia enn noe annet sted i EU. Brutto nasjonalprodukt falt med hele 18 prosent i 2009.

Det private forbruket skrumpet med katastrofale 22,4 prosent, det offentlige med 9,2, ifølge EUs siste økonomirapport.

Dombrovskis besøk i Norge finner sted idet meldinger kommer om at latvisk økonomi er på bedringens vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om oppturen hos Bloomberg.

Vil kutte pensjonene

I midten av april vedtok EUs finansministre at Latvia i 2011 må gjennomføre en reform av utbetalinger til sosiale formål og gå til ytterligere tiltak på inntektssida.

- Hva innebærer dette?

- Situasjonen er nå som følger: Vi har et fast program mål om å redusere underskuddet på statsbudsjettet, og har allerede stor framgang, innleder Dombrovskis.

- Sosialministeren forbereder nå et forslag om å bedre bærekraften i de sosiale utbetalingene. Nå øker de, særlig på grunn av økende pensjonsutgifter. Det slår mer ut enn trygd på grunn av økende arbeidsløshet, sier han.

- Problemet er at Høyesterett dømte et forslag til pensjonsreform ulovlig. Innen slutten av juni må sosialministeren komme med et nytt forslag, forteller Dombrovskis.

- Og vi må beregne nøyaktig hvordan vi skal få redusert underskuddet på statsbudsjettet i tråd med EUs program for oss, til 6 prosent neste år. Det er spørsmål vi må løse på to-tre måneder. Noe vil også bli dekket av økonomisk vekst, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Måtte diskutere Afghanistan

Disse økonomispørslene var blant temaene Valdis Dombrovskis tok opp under sitt uformelle treff med statsminister Jens Stoltenberg tirsdag ettermiddag. Men aller viktigst var noe annet:

- Vi diskuterte samarbeidet i Afghanistan først og fremst, sier Dombrovskis.

- Vi er jo i base sammen med norske tropper og under norsk kommando, forteller han.

- Samarbeidet vi har, er veldig positivt. Men det er selvfølgelig alltid temaer å diskutere, sier den latviske statsministeren, som hadde følge av flere uniformerte offiserer.

- Hva disse spørsmålene dreier seg om, kan jeg selvfølgelig ikke gå inn på, legger Dombrovskis til.

Han og Stoltenberg diskuterte også EØS og norske midler som går til EUs fattigere land, som Latvia, idet en ny femårsperiode starter nå i 2010.

Rett før ABC Nyheter møtte Dombrovskis, hadde han også et møte med representanter for storbanken DnB Nor.