Tollere kan gå til streik

Fra og med 27. mai kan tollerne bli tatt ut i streik. Foto Morten F. Holm / Scanpix.
Fra og med 27. mai kan tollerne bli tatt ut i streik. Foto Morten F. Holm / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

60 tollere kan bli tatt ut i streik fra 27. mai. Det kan bety at tollsteder blir stengt for fortolling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Dersom det blir streik kan reisendes mulighet til å fortolle varer bli redusert ved de tollstedene som blir berørt.

- Det som er sannsynlig, er at dersom det blir streik, blir det redusert ekspedering eller ingen ekspedering i det hele tatt på enkelte tollsteder, sier HR-direktør Laila Bekkevold i Toll- og avgiftsdirektoratet til ABC Nyheter.

Men Bekkevold er ikke enig i at det dermed er fritt frem for harryhandel:

- Det er ikke fritt frem. Det er opp til den enkelte å sjekke på forhånd om det tjenestestedet de ønsker å passere har en stengt rød sone. I så tilfelle må de velge et annet sted, hvor sonen er åpen. Det betyr at hvis rød sone på Svinesund blir stengt, kan du ikke passere der hvis du har noe å fortolle, sier HR-direktør Laila Bekkevold til ABC Nyheter.

Det er ikke bare privatpersoner som får merke en eventuell streik. Muligheten for inn- og utekspedering av varer vil også bli redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir det samme for næringslivet. Dersom det blir streik, blir det redusert ekspedering, eller ingen ekspedering overhodet, på berørte steder, sier hun.

Stor avstand mellom partene

Tollerne er organisert i Norsk tollerforbund, som er tilknyttet YS Stat. De varsler streik fordi de mener at staten har gitt en for liten økonomisk totalramme. I tillegg mener de at tilbudet når det gjelder likelønn er vilkårlig og uten varig effekt,

- Det er for stor avstand mellom partene. Det viktigste i dette er selve økonomien, og våre medlemmer har hatt dårligere utvikling enn andre i tilsvarende stillinger, sier forbundsleder Fredrik Støtvik i Norsk tollerforbund til ABC Nyheter.

Gjelder 60 personer i første fase

Selv om han hevder at streikeviljen er stor, er det ikke så mye han kan si før førstkommende fredag.

- Det er lite jeg kan si nå. Vi har ennå ikke offentliggjort navnelistene over de som blir tatt ut i streik, og kan heller ikke si hvilken funksjon de har. Men det jeg kan si er at det i hovedsak er tollere som tas ut, selv om det også vil omfatte noen kontorfaglig ansatte. Streiken vil omfatte 60 personer i en første fase, sier han.

Hvilke tollsteder og hvilke funksjoner som blir berørt dersom det blir streik, kunngjøres på ettermiddagen den 21. mai.