Polarprisen til Ennio Morricone og Björk

Årets svenske Polarpris går til Ennio Morricone og Björk, to musikkskapere som har nysgjerrigheten og eksperimenttrangen til felles.

Björk og Ennio Morricone deler årets Polarpris. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo) og Lars Aamodt (Scanpix)
Björk og Ennio Morricone deler årets Polarpris. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo) og Lars Aamodt (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets pris deles ut av svenskenes konge Carl Gustaf 30. august, og ifølge TT Spektra har både Morricone (81) og Björk (44) takket ja til å være til stede.

For sine musikalske bidrag til mer enn 450 filmer, har Ennio Morricone tidligere høstet Gulløve, heders-Oscar, Bafta- og Golden Globe-priser. Blant det meste er temaet fra «Den gode, den onde og den grusomme» (1966) – som nærmest har fått kultstatus. Regissør Quentin Tarantino har brukt en rekke av Morricones tidligere arbeider i sine filmer – senest i «Inglorious Basterds», som Morricone ikke fikk skrevet originalmusikk til fordi han var opptatt med Giuseppe Tornatores komedie «Baaria» (2009).

Om Morricone sier leder for Polarprisens jury, Alfons Karabuda:

– Det viktigste er at det bygges broer mellom ulike sjangre. Morricone er kjent for sin filmmusikk, men også for sine avantgardistiske konsertkomposisjoner og sin kammermusikk.

Karabuda beskriver Björk Gudmundsdottir, som får årets populærmusikalske Polarpris som «en naturkraft», og sammenligner henne med en vulkan.

Polarprisen ble stiftet i 1989 av Abba-produsenten Stig «Stikkan» Andersson og først utdelt i 1992. (©NTB)