I Joy Divisions fotspor

Ian Curtis (1956-1980) ville ha vært 53 år hvis han hadde levd i dag. Foto: Rhino/Warner Music (promo)
Ian Curtis (1956-1980) ville ha vært 53 år hvis han hadde levd i dag. Foto: Rhino/Warner Music (promo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det 30 år siden Ian Curtis tok sit eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ian Curtis' gravplass i Macclesfield.Ian Curtis' gravplass i Macclesfield.

(ABC Nyheter): For nøyaktig 30 år siden i dag, bestemte sangeren og låtskriveren i ett av Storbritannias, og i hvert fall Manchesters, mest ikoniske band, Joy Division, seg for å gjøre slutt på sitt liv.

Les også: Ukjente nytelser i 30 år

Søndag 18. mai 1980 ble Ian Curtis funnet hengt på kjøkkenet i sitt hjem i Barbon Street nummer 77 i Macclesfield, like utenfor Manchester. Mannen bak klassikere som «Love Will Tear Us Apart», «She’s Lost Control», «Heart And Soul», «Disorder», «Atmosphere» og «Isolation» ble bare 23 år gammel.

Fottur og utstilling

I forbindelse med markeringen av at det i år er 30 år siden Ian Curtis døde, tilbys fans og andre interesserte både en utstilling og en guidet fottur i området hvor han vokste opp denne sommeren. Stoppene inkluderer blant annet leiligheten der Curtis levde sammen med sin unge kone Debbie, og hvor han også skrev mange av Joy Divisions legendariske sanger, og hvor han senere også valgte å ende sine dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Indiefabrikken i Manchester

Joy Division: Fra venstre: Stephen Morris, Peter Hook, Ian Curtis og Bernard Sumner. Foto: promoJoy Division: Fra venstre: Stephen Morris, Peter Hook, Ian Curtis og Bernard Sumner. Foto: promo

Den guidede turen tar ellers for seg historiske steder der bandet oppholdt seg, puber de hang på og øvingslokalene de benyttet seg av, nattklubben Krumbler’s der bandet gjorde sin aller første konsert, før den ender opp ved Ian Curtis’ grav hvor ordene «Love Will Tear Us Apart» er risset inn i gravsteinen sammen med dødsdatoen «18 - 5 - 80».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det beste fra de beste

Fans fra hele verden er ventet til den søvnige industribyen når utstillingen åpner i Macclesfield 27. juli.

- Macclesfield er en litt søvnig og dyster liten by, men hvis du ønsker å kjenne hva Joy Division opplevde på kroppen, er det en bra plass å besøke. Du får en sterkere forståelse for hvor Ian Curtis kom fra og hva han ønsket å rømme fra, sier forfatter og punkhistoriker Jon Savage til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare dystert

Til tross for at de fleste oppfatter Joy Divisions musikk som dyster og mørk, så skal ikke publikum forvente seg at alt er svartmalt.

Les også: Prisdryss over Joy Division-film

- Folk tror at Joy Division laget depressiv musikk, men i virkeligheten er den egentlig ganske så oppløftende. Responsen vi har fått fra fans som har donert materiale til utstillingen er også svært oppløftende. Tekstene kan være riktig så mørke, men musikken er veldig eksentrisk og bandet var både eksentriske og spennende på scenen.

Billetter til den guidede turen kan kjøpes både i utstillingslokalene og på byens turistkontorer og kiosker, og inkludert får de et hefte som skal hjelpe publikum å forstå hva som gjorde Joy Divisions musikk så spesiell ved å følge i fotsporene til Ian Curtis og hans tre bandkompiser, Peter Hook, Bernard Sumner og Stephen Morris, som senere dannet New Order.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Drakk seg fra historisk begivenhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant lokalene publikum får adgang til finner vi også det gamle arbeidsledighetskontoret i Armitt Street, hvor Ian Curtis jobbet, og King School, hvor både han og trommeslager Stephen Morris har vært elever.

Personlige brev

Utstillingen «The Unknown Pleasures» (oppkalt etter bandets debutalbum) finner sted i bygningen 1813 Sunday School Heritage Centre. Her skal blant annet originale platecovere, plakater og konsertbilletter stilles ut, i tillegg til sjeldne vinylutgaver, settlister fra diverse konserter og et håndskrevet brev signert Ian Curtis selv, hvor han beskriver gruppens andre album «Closer» som «en katastrofe». Den ferdige versjonen av albumet fikk Curtis aldri selv oppleve. Platen kom ikke ut før to måneder etter hans død.

Les også: Formidabelt gjenhør

Her i klassisk positur, foreviget av fotograf og regissør Anton Corbijn.Her i klassisk positur, foreviget av fotograf og regissør Anton Corbijn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manchesters store impressario, avdøde Tony Wilson som blant annet drev plateselskapet Factory Records, som både Joy Division og New Order ga ut sine plater på, skrev også private brev til bandets manager Rob Gretton, og noen av disse vil også være stilt ut.

Det er mer ved Joy Division enn kun musikken, sier Savage videre.

- Historien om Joy Division er en av de siste store i musikkbransjen. De var virkelig et uavhengig band og gjorde det aller meste selv i begynnelsen. Det er en historie om et band som ikke varte spesielt lenge, og som skulle få en trist slutt, men som likevel handler om noen som laget fantastisk musikk, sier han.

Les også: Dyster klassiker

Riktig tidspunkt

Det vil bli satt opp en rekke forskjellige arrangementer i og rundt Macclesfield denne sommeren, inkludert workshops, design- og fotokurs.

- Macclesfield har aldri før hatt muligheten til å feire Ian Curtis’ arbeid på en måte som både lokalsamfunnet og musikkfans fra nær og fjern kan ha stor nytte av. Denne sommeren virker som det riktige tidspunktet å tilby noe slikt på, sier museumsdirektør Richard de Peyer.

Les også: Massiv Joy Division-satsing