En kommune i sorg

Flaggene vaiet på halv stang under 17. mai-feiringen i Mosjøen mandag.(Foto: Håvard Eide/SCANPIX)
Flaggene vaiet på halv stang under 17. mai-feiringen i Mosjøen mandag.(Foto: Håvard Eide/SCANPIX)

Tre av de fire omkomne etter rasulykken bodde og arbeidet i Vefsn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et turfølge på åtte personer fra Brurskanken Turlag, fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år, som var på skitur i Jamtfjellet i Vefsn da de ble tatt av skredet.

De omkomne er Berit Rugeldal (47) og Tove Peggy Åkerøy (45) fra Vefsn kommune. To kvinner er også savnet og antatt omkommet; Bjørg Heidi Åkerøy (43) fra Vefsn og Therese Mari Åkerøy (29) fra Brønnøy.

Tove Peggy, Bjørg Heidi og Therese Mari var søstre. Avdøde Berit Rugeldal jobbet i et telefonfirma for døve.Tove Peggy Åkerøy jobbet i en kommunal barnehage i Vefsn kommune. Også søsteren Bjørg Heidi Åkerøy jobbet også i barnehage.

Yngstesøteren Therese Mari Åkerøy bodde i Brønnøysund der hun jobbet innen finans, skriver VG.

Minst én av barnehagene der søstrene Åkerøy arbeidet i holder stengt.

- Triste

Det ble en tung 17.mai feiring i Vefsn kommune.

– Mange våknet til flagget på halv stang, og det er trist for befolkningen å miste fire nære venner. Jeg har møtt mange som er triste og lei seg, vi er en liten kommune og alle kjenner alle her, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl (Ap) til NRK.

Kommunen har opprettet et eget kriseteam, men også kirka tok imot mange sorgtunge mennesker.

To av de overlevende jobber i Helgeland Sparebank. Disse er henholdvis bror og samboer til avdøde Berit Rugeldal.

- Det må ha vært en forferdelig påkjenning og hele situasjonen er ubegripelig. Dette er to veldig gode kolleger, og vi har en voldsom medfølelse med dem, sier administrerende banksjef Arnt Krane til VG.

Han beskriver de involverte som erfarne turfolk, som ikke ville tatt risikable valg.

- Livsfarlig

Turgåerne skulle sette opp en trimpost, og hele turen skulle normalt ta 6-8 timer.

På grunn av temperaturstigningen er det nå ekstrem rasfare i fjellet. Politimesteren i kommunen har derfor lagt ned oppholds- og ferdselforbud i fjellområdene i Vefsn.

– Det er selvsagt livsfarlig å bevege seg i fjellet akkurat nå. Selv i slake helninger kan snø løsne og dra med seg store mengder stein og grus, sier helikopterpilot Karl Gustav Backlund i Nordlandsfly til Helgeland Arbeiderblad.

Det var et ambulansehelikopter fra Brønnøysund som hentet ut to skadde og to omkomne i natt. Samtidig ble det gjort søk langs deler av det flere hundre meter lange raset, av mannskaper fra politiet og hjelpekorps.

To andre i følget, en mann og en kvinne, ble også tatt av raset, men startet etter hvert å gå sørover for å få tak i hjelp. De ekstreme forholdene gjorde at de søkte tilflukt i en gapahuk innerst i Haustreisdalen. Da de hørte Seaking-helikopteret skjøt de opp en nødrakett, og ble deretter hentet ut, opplyser politimester Håvard Fjærli.

Les: Uvisst om man vil lete etter savnede

Les: Tre søstre ofre for rastragedien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus