Et ekte band

Seattle-gruppen Band Of Horses slipper sitt tredje album «Infinite Arms» tirsdag 18. mai. Foto: Sony Music (promo)
Seattle-gruppen Band Of Horses slipper sitt tredje album «Infinite Arms» tirsdag 18. mai. Foto: Sony Music (promo)

Med sin tredje plate har Band Of Horses endelig funnet fram til bandet i navnet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Band Of Horses har spilt i Norge flere ganger, senest på Rockefeller for noen uker siden. De har også besøkt både Øya- og Hovefestivalen. Foto: Kenneth Simonsen (ABC Nyheter, arkiv)Band Of Horses har spilt i Norge flere ganger, senest på Rockefeller for noen uker siden. De har også besøkt både Øya- og Hovefestivalen. Foto: Kenneth Simonsen (ABC Nyheter, arkiv)

OSLO (ABC Nyheter): - Det var fantastisk. Når du er vant til å være eneste låtskriver er det nok mange som ville følt seg truet, men for meg var det fullstendig frigjørende, sier vokalist Ben Bridwell.

«Infinite Arms» (som slippes 18. mai, red.anm.) er nemlig den første plata hvor alle medlemmene i Band Of Horses i stor grad har bidratt til utformingen av låtene. Det setter han stor pris på.

- Endelig føles det som det jeg alltid har håpet dette bandet skulle være; en kraft av likesinnede med ulike ideer – ulike perspektiver som bidrar til at ting høres kulere ut, i stedet for at min begrensede bredde som musiker og låtskriver gjør alt så strømlinjeformet. For meg føltes dette som akkurat hva bandet trengte.

Som eneste gjenværende originalmedlem snakker Bridwell med en viss autoritet.

Band Of Horses ble startet for seks år siden, og har for hver plateutgivelse hatt endringer i sammensetningen. I dag er gruppa en kvintett. Trommeslager Creighton Barrett var også med på forrige plate, mens keyboardist Ryan Monroe, bassist Bill Reynolds og gitarist Tyler Ramsey har kommet til siden.

Tok seg tid

Det nye albumet «Infinite Arms» har blitt til over en lang periode; hele 16 måneder.

- Vi hadde lyst til å gjøre ting annerledes enn med andreplata vår, som ble unnagjort veldig fort, forklarer Bridwell.

- Så vi spilte inn i to uker, dro på turné, tok fri og lot låtene modnes litt, og så kom vi tilbake. Vi ville sørge for å ta oss nok tid. Og siden vi finansierte den selv, var det ingen som sto og så på og ba oss skynde oss.

Band Of Horses tok nemlig kontroll selv da kontrakten deres gikk ut med Sub Pop, selskapet som har stått bak de tidligere utgivelsene.

- Med det klimaet som er i bransjen nå visste vi at vi ville eie vår egen kunst – noe som er et sinnsykt konsept innenfor musikk. I ethvert annet kunstmedium kan man eie sine egne bilder eller hva det nå er man driver med, men innen musikk er det en trussel mot bransjen, sier en sarkastisk Bridwell.

- Ikke at Sub Pop hadde noe imot det, men vi ønsket å passe på det.

Budrunde om plata

Ben Bridwell (midten) med Band Of Horses som trio. Foto: Sony Music (promo)Ben Bridwell (midten) med Band Of Horses som trio. Foto: Sony Music (promo)

Selvstendigheten ga også Bridwell en anledning til å gjenopplive sitt ti år gamle plateselskap, Brown Records. Da plata var ferdig, ble alt som kunne krype og gå av selskaper invitert til å høre på den, og etter en budrunde havnet gruppa hos Fat Possum og Columbia, eid av giganten Sony Music.

- Vi når nok litt bredere med de selskapene vi samarbeider med nå, sier Bridwell.

- Og jeg får muligheten til å gi ut plater med andre band. Det er utrolig inspirerende for meg, for det var det jeg opprinnelig satte meg fore å gjøre i denne bransjen – ikke å være musiker, men å gi ut band jeg ikke synes blir satt nok pris på.

Men det er ikke bare økonomi og eierskap bandet har holdt i selv denne gangen. Et stykke ut i prosessen bestemte de seg også for å produsere albumet på egenhånd.

- Han som gjorde mesteparten for oss, Bill, har produsert mye før. Men for meg var det litt skummelt. Jeg er vant til at noen får de beste prestasjonene ut av oss, de som har fått oss så langt. Vi visste ikke helt om det kom til å fungere, men etter et par dager innså vi at det var utrolig gøy.

Eks-produsent i bakhodet

På begge de foregående albumene til Band Of Horses har den etablerte Seattle-produsenten Phil Ek (Built To Spill, The Shins, Fleet Foxes) stått bak spakene. Denne gangen var han med i de første innspillingsrundene, før bandet fant ut at de ville prøve seg selv.

- Vi gikk løs på de samme låtene alle sammen, men vi fikk liksom ikke ut det beste. Så noen av låtene endte vi opp med å spille inn tre ganger, forteller Bridwell.

Han og kollega Ryan Monroe legger likevel ikke skjul på at de står i gjeld til Ek.

- Jeg har lært mye av Phil, sier Monroe.

- Jeg kunne høre ham i hodet mitt: «Ikke spill for vanskelig!» eller «Ikke tull det til!».

- Det hjalp mye å ha den stemmen i bakhodet, samtykker Bridwell.

På turné med Pearl Jam

I skrivende stund er Band Of Horses midt i en turnéetappe som oppvarmere for Pearl Jam. Dét er et oppdrag Bridwell både har stor personlig glede av, og ser de potensielle mulighetene i.

- Det er utrolig spennende. De er så klart superikoniske over hele verden. Jeg tenker at det er enn sånn greie hvor du, om du når gjennom til to prosent av en så stor sal, så er det fordømt godt jobba. Det er mange mennesker.

- Og så får vi sett dem ti-elleve kvelder på rad, så… legger Monroe til.

- Gratis! Vi får til og med betalt, gliser Bridwell.

Personvernpolicy