– Harde kamper i Darfur

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudans hær hevder å ha erobret et opprørskontrollert område i Darfur. 108 medlemmer av opprørsgruppa JEM skal ha blitt drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

JEM (Bevegelsen for rettferd og likhet) avviser opplysningene fra hæren, men hevder samtidig at de er i krig til tross for at partene undertegnet en våpenhvileavtale i februar.

Kampene skal ha skjedd i området kalt Jabel Moun.

– Det var kamper mellom Sudans hær og JEM fredag. 108 av JEMs medlemmer ble drept og vi tok 61 fanger, sa hærens talsmann Al-Sawarma Khaled lørdag.

– Trakk oss ut frivillig

Men JEM avviser dette, og hevder de hadde trukket seg ut av området for flere dager siden for å spare sivilbefolkningen for angrep fra regjeringen.

Al-Tahir al-Feki i JEMs ledelse sier de fortsatt er interessert i fredssamtaler med regjeringen, men stiller en rekke krav.

– Jeg ser ikke noen utsikter til forhandlinger eller en fredelig løsning. For den andre siden ønsker det ikke. Sudan har valgt krig i stedet for fred og vi vil svare dem. Dette er virkeligheten. Det er krigstilstander, sier al-Feki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandler med flere

Regjeringen ønsker å holde JEM i sjakk mens de forsøker å inngå avtaler med mindre grupper i Darfur, mener Fouad Hikmat, som observerer situasjonen for International Crisis Group.

– Framgangsmåten er å ramme JEM hardt slik at de enten kommer til forhandlingsbordet av seg selv, eller at de blir spredt så de ikke kan samles som en troverdig styrke, sier Hikmat.

JEM er en av to grupper som innledet et væpnet opprør mot Sudans myndigheter i 2003, fordi de hevdet Darfur ble marginalisert og utarmet av de sentrale myndighetene.

Sudans regjering mobiliserte lokale militsgrupper mot opprørerne. President Omar Hassan al-Bashir er tiltalt for krigsforbrytelser i Darfur av Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Regjeringen ønsker å løse situasjonen i Darfur før folkeavstemningen om selvstendighet for Sør-Sudan i januar. (©NTB)