Ingen vil vike i Bangkok

En demonstrant sparker et brennende bilhjul under sammenstøt med sikkerhetsstyrkene i Bangkok lørdag.
En demonstrant sparker et brennende bilhjul under sammenstøt med sikkerhetsstyrkene i Bangkok lørdag.

Militæroperasjonen i Bangkok vil fortsette til demonstrasjonen er avsluttet, sier Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva. Norges ambassadør mener turister bør holde seg unna byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke gjøre retrett. Det vi gjør er i landets interesse. Vi kan ikke overlate landet i hendene på væpnede grupper, sa Abhisit i en TV-sendt tale lørdag.

Han hevdet at det blant de mange tusen demonstrantene også er terrorister.

– Så lenge det fortsatt er demonstrasjoner, er terroristene der og kan angripe myndighetene og demonstranter. Vi kan ikke la dem holde Bangkoks innbyggere som gisler, fortsatte han.

Nytt samlingssted?

Lørdag kveld hadde omkring 2.000 demonstranter samlet seg utenfor området som blir sperret av den thailandske hæren. En lastebil ble plassert i et veikryss i arbeiderklassestrøket Klong Toey, noen kilometer unna den opprinnelige rødskjorte-leiren. Lastebilen ble brukt som scene for demonstrasjonslederne. Dermed kan det se ut til at demonstrantene er i ferd med å lage seg en ny base.

USA endrer reiseråd

USA oppfordrer nå amerikanske statsborgere om å unngå alle reiser til Bangkok. Reiser til resten av Thailand anbefales bare dersom de er helt nødvendige. Noen av de ansatte ved USAs ambassade og deres familier blir dessuten evakuert.

Også danske myndigheter advarer mot alle reiser til Bangkok. Norske myndigheter endrer imidlertid ikke sine råd.

– Foreløpig er rådet det samme, nemlig at vi fraråder alle ikke-nødvendige reiser. Jeg synes man skal ha veldig god grunn dersom man skal til Bangkok nå, og i mine øyne er ferie ikke en slik god grunn, sier den norske ambassadøren Merete Fjeld Brattested til NRK.

Reiserådet gjelder ikke Bangkoks internasjonale flyplass Suwarnabhumi, som fungerer som vanlig, skriver Norges ambassade i Thailand på sine hjemmesider.

Holder stand

Lørdag ble åtte mennesker drept og nesten 50 såret i uroen. Dermed har til sammen 24 mennesker mistet livet de siste tre dagene. Hæren har sperret av et område på 3,5 kvadratkilometer rundt rødskjortenes leir, et veikryss i byens finansdistrikt hvor demonstrantene har forskanset seg bak barrikader av piggtråd, bildekk og spyd.

– Vi vil fortsette å kjempe til regjeringen tar ansvar, sier demonstrantenes leder Kwanchai Praipana.

Ifølge Kwanchai har demonstrantene begynt å gå tom for forsyninger.

– Men vi har nok til å fortsette i flere dager, og vi er sikre på at våre brødre og søstre vil komme med mer snart, sier han.

– Ryddes med tvang

Soldater har gått i stilling bak sandsekker og på hustak, og det er skutt med skarp ammunisjon så vel som med gummikuler mot demonstrantene.

Rødskjortene har på sin side svart med bensinbomber, stein, spretterter og hjemmelagde raketter, og flere steder er kjøretøyer stukket i brann. Ifølge hæren har demonstrantene også brukt håndvåpen og granater.

Hærens talsmann Sunsern Kaewkumnerd sa tidligere lørdag at soldatene vil rydde rødskjortenes leir med tvang hvis demonstrantene ikke forlater stedet på egen hånd. Det vil imidlertid ikke bli satt noen tidsfrist, sa han. Ifølge Sunsern har ikke hæren lyktes i å isolere området fullstendig.

En kilde nær hærsjef Anupong Paochinda sier det vil bli utplassert flere soldater i Bangkok, og at uroen trolig vil fortsette i flere dager.

Utlendinger såret

Blant de sårede er det tre utlendinger, opplyser thailandske myndigheter. De tre skal være fra Canada, Burma og Polen. Den franske TV-stasjonen France 24 opplyser at en av deres kameramenn, som er fra Canada, ble hardt såret under sammenstøtene. Det er usikkert hvor hardt skadd de to andre er.

Både USA og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber nå om stans i volden i Thailands hovedstad Bangkok.

– Vi er dypt bekymret for situasjonen i Thailand, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Phillip Crowley.

Personvernpolicy