– De har startet en borgerkrig

Soldatene brukte både skarp ammunisjon, tåregass og gummikuler mot demonstrantene som har forskanset seg i byen i fem uker. En rødskjorte-leder ble skutt i hodet og flere andre ble drept i sammenstøtene. Foto: Cyrille Andres/Reuters, Barbara Walton/EPA, Nicolas Asfouri /AFP og Vincent Yu/AP.
Soldatene brukte både skarp ammunisjon, tåregass og gummikuler mot demonstrantene som har forskanset seg i byen i fem uker. En rødskjorte-leder ble skutt i hodet og flere andre ble drept i sammenstøtene. Foto: Cyrille Andres/Reuters, Barbara Walton/EPA, Nicolas Asfouri /AFP og Vincent Yu/AP.

Bangkok sentrum ligner en krigssone. Thailandske styrker forsøker å få kontrollen i gatene rundt rødskjortenes protestleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Abhisit har allerede startet en borgerkrig, mener rødskjorte-lederen Nattawut Saikuar.

– Vi ber regjeringen trekke tilbake hæren og stanse all vold. Jeg vet ikke hvordan vi kan overleve i kveld dersom Abhisit ikke går med på en våpenstillstand. Jeg håper han ikke ønsker krig, sa han fredag.

Soldatene tok i bruk skarpe skudd i tillegg til gummikuler og tåregass, mens demonstrantene kastet steiner, skjøt fyrverkeriraketter og brukte spretterter mot soldatene.

Fredag kveld var seks menn og en kvinne drept og over 100 såret i kampene. Tre av de sårede er utlendinger, blant dem en canadisk journalist. Også to andre journalister ble såret.

Les også: - Utenlandsk journalist skutt i Thailand

– Selvforsvar

Regjeringstalsmann Panitan Wattanayagorn sier sikkerhetsstyrkene ble angrepet idet de forsøkte å forsegle leirområdet for å hindre nye demonstranter å slutte seg til.

Les mer: - Blir ikke fjernet

– Soldatene hadde ikke annet valg enn å svare på angrepene, sa Panitan, og la til at soldatene hadde tillatelse til å bruke skarpe skudd i selvforsvar og som varselskudd.

Demonstrantene har okkupert et handelsstrøk i sentrum av Bangkok og krever at regjeringen til statsminister Abhisit Vejjajiva går av. Demonstrantene har laget barrikader av bambusspyd, bildekk og piggtråd. I løpet av dagen ble en buss og andre kjøretøy samt bildekk stukket i brann i gatene.

Regjeringsstyrkene forsøkte fredag å ta kontroll over en vei like ved nattmarkedet Suan Lum, et populært turistmål. Da natten falt på, hørtes det fortsatt skudd, og eksplosjoner kunne høres fra finansdistriktet like i nærheten. Årsaken til eksplosjonene er ukjent.

Forsvarsminister Prawit Wongsuwon sier militæroperasjonen hadde til hensikt å få rødskjortenes ledere til å møte regjeringen til nye samtaler.

Kjemper for livet

En av lederne for demonstrantene kjemper for livet etter å ha blitt skutt i hodet torsdag. Han skal ha blitt rammet av en snikskytter, ifølge hans tilhengere. Regjeringen har avvist at de sto bak.

Les mer: Rødskjorte-leder skutt i hodet

Voldsomhetene brøt ut torsdag etter at regjeringen droppet planer om å holde valg i november. Rødskjortene krever for øvrig at visestatsministeren stilles til ansvar for sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker 10. april, der 25 mennesker ble drept.

Rødskjortene støtter eksstatsminister Thaksin Shinawatra som ble avsatt i et kupp i 2006. De anser regjeringen som illegitim, fordi den kom til makten i en avstemning i parlamentet i 2008, som fant sted etter at parlamentarikere som støttet Thaksin var blitt utestengt.

Thaksin lever i eksil for å unngå å bli stilt for retten for korrupsjon. Han oppfordret fredag regjeringen om å trekke styrkene tilbake og starte forhandlinger. Han anklager regjeringen for menneskerettsbrudd og forbrytelser.

Les mer: Kutter demonstrantenes strømtilførsel

Utvider unntakstilstand for å avverge kaos i Thailand

Spenningen øker i Thailand

Stenger av vann og strøm for rødskjortene

Skutt i hodet - flere såret

Frykter nye gateslag

- Det smalt ved hotellet vårt

Personvernpolicy