Norsk ishockeykollaps

Canadas John Tavares scorer mot Norges Ruben Smith. Foto: REUTERS/Petr Josek.

Norge tok ledelsen, men kollapset og tapte 1-12 for Canada i ishockey-VM. Kaptein Tommy Jacobsen fikk Norges tredje matchstraff i VM.

Det som begynte bra i første periode med ledelse og 1-1, endte med fullstendig kollaps i midtperioden. Hele sju pucker fant veien bak Ruben Smith i det norske målet.

Foran kampen hadde det norske laget imponert en hel ishockeyverden med sitt flotte og oppofrende spill. Det meste av kampen mot Canada vitnet lite om de som hadde skjedd tidligere i VM.

Det norske laget sjokkåpent mot et canadisk lag bestående av stort sett nye bekjentskaper. Bare Corey Perry var igjen fra laget som slo Norge 8-0 i OL i februar. Tidlig i kampen hadde Jonas Holøs satt inn norsk 1-0-ledelse bak den tidligere Vålerenga-målvakten Chris Mason.

Retur

Etter å ha fått summet seg tok det canadiske laget mer og mer over. Ruben Smith som bare hadde 14 minutters VM-spill bak seg, holdt nullen i 13.09 minutter. Da fikk Evander Kane enkelt sette inn sin egen retur på backhand. Smith ble kastet inn i mål etter at Pål Grotnes måtte sone en kamps karantene.

Corey Perry var mannen som sendte Canada i ledelsen da laget for første gang fikk prøve seg i overtall i midtperioden. Laget gikk opp til 3-1 da det kom tre canadiske spillere mot to norske backer.

Dessverre for det norske laget raknet det fullstendig. Før perioden var omme hadde canadierne puttet ytterligere fem pucker bak Smith. Nordmennene måtte også slite med en fem minutters utvisning etter at kaptein Tommy Jakobsen mistet hodet og pådro seg matchstraff da at han dultet borti dommeren og protesterte.

Stygge sifre

I sisteperioden fortsatt canadierne og stoppet ikke før de sto stygge 12-1 på tavla. Smith fikk nok og overlot buret til André Lysenstøen som måtte seg se to pucker bak seg.

Norges håp om en kvartfinale er derimot ikke over, men mye må klaffe og gå Norges vei i de gjenstående kampene. Latvia må slås søndag, samtidig må Tsjekkia tape to av sine tre gjenstående kamper mot Latvia, Canada og Sveits, eller at Sverige vinner flere kamper i mesterskapet mot de samme motstanderne.

Med seier over både Latvia og Sveits er Norge trolig videre uansett. (©NTB)