ESA på saken:Utlending klager på tregt NAV

En EØS-borger syntes det var lenge å vente på arbeidsløshetstrygd hos NAV og klagde til Brussel.

DAGPENGER TIL LITAUEN: NAV har brukt fem måneder på søknader fra folk utenlandske statsborgere. Foto: Andreas Lunde / ABC Nyheter.
DAGPENGER TIL LITAUEN: NAV har brukt fem måneder på søknader fra folk utenlandske statsborgere. Foto: Andreas Lunde / ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): En utenlandsk arbeidssøker uten jobb har nå klaget NAV inn for overvåkingsorganet ESA, som skal påse at EUs regler overholdes i Norge.

Grunn: Vedkommende syntes NAV bruker for langt tid på å behandle en søknad om norsk arbeidsløshetstrygd.

Søkeren, som har tilhørighet i et annet land, fikk beskjed av NAV om at det tar fem måneder å få behandlet søknaden om dagpenger.

300 prosents vekst

Og NAV bekrefter overfor ABC Nyheter at det er tilfelle. Søknader om dagpenger fra EØS-borgere i utlandet blir behandlet ved ett eneste NAV-kontor, nemlig i Kongsvinger. Det gjør at saksbehandlingstida har vært 20 uker i år.

Noe av begrunnelsen er en eksplosiv økning på 300 prosent fra 2009, av søknader om dagpenger fra utenlandske EØS-borgere.

NAV opplyser imidlertid at de nå har lyktes å få ned tidsforbruket til 12 uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAV mener imidlertid det er riktig å konsentrere disse sakene til ett kontor, fordi det krever spesialkompetanse å vurdere de konkrete forholdene i andre EØS-land.

Hvorfor?

I et brev til regjeringen krever ESA svar på hvorfor utenlandske EØS-borgere behandles annerledes enn norske. Overvåkingsorganet spør hvorfor saksbehandlinga for ikke-norske arbeidstakere krever 20 uker, og hvor langt gjennomsnittet er for norske borgere.

Overfor ABC Nyheter bekrefter NAV at det er forskjell.

For norske arbeidstakere er målet at søknadene skal behandles innen tre uker.

Målet ble nådd i januar og februar, men landsgjennomsnittet for saker som nådde fristen i mars, sank til 70 prosent.

Januar og februar måned er alltid travle måneder for arbeidssøkerne og NAV. I år kom kuldepermitteringer i tillegg til vanlige sesongvariasjoner.

Det legges nå ned stor innsats for å komme i rute med dagpengesakene igjen. Andel dagpengesaker som nådde målet, steg til 77 i april, opplyser NAV.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.