- Kan få epidemi av magekreft

KAN GI EPIDEMI: Britiske eksperter frykter at dårlig kosthold, alkohol, røyking, overvekt og fedme kan føre til en epidemi av kreft i magen og spiserøret. (Foto: Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)
KAN GI EPIDEMI: Britiske eksperter frykter at dårlig kosthold, alkohol, røyking, overvekt og fedme kan føre til en epidemi av kreft i magen og spiserøret. (Foto: Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usunn kost, for mye alkohol, røyking og mer overvekt og fedme kan føre til en epidemi av kreft i spiserør og øvre del av magen, ifølge britiske forskere. De jobber nå for bedre behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

I 2008 var det 159 menn og 54 kvinner som fikk diagnosen kreft i spiserøret i Norge. Samme år var det 285 menn og 198 kvinner som fikk kreft i magesekken, ifølge statistikk fra Kreftregisteret.

Man vet ikke sikkert hva som fører til magesekkreft, men det er noen risikofaktorer. Kosthold og livsstil er blant de faktorene som regnes som ganske sikre.

Mye tyder på at et høyt forbruk av salt, røkt og grillet mat kombinert med et lavt inntak av vitamin A og C øker risikoen for utvikling av magesekkreft. Nyere forskning viser at tobakk gir økt risiko for utvikling av kreft i magesekken, ifølge Kreftforeningen.

Når det gjelder kreft i spiserøret har personer som røyker eller misbruker alkohol økt risiko.

Les mer om magekreft og spiserørskreft hos Norsk helseinformatikk.

(ABC Nyheter): Forskere ved University of Nottingham og Nottingham universitetssykehus har de siste fem årene forsket på å forbedre behandlingen av kreft i øvre del av magen og spiserøret.

På verdensbasis er magekreft mest utbredt i Japan, Korea, Russland og Italia. En forklaring på dette kan være et stort inntak av saltholdig mat. (Se boks til høyre.)

I Norge og den vestlige verden generelt har det i mange år vært en nedgang av magekreft som gjelder alle aldersgrupper.

I Storbritannia har man imidlertid sett en dramatisk økning i antall tilfeller de siste 40 årene - og nå frykter altså britiske eksperter at dårlig kosthold, stort inntak av alkohol, røyking, overvekt og fedme kan føre til en epidemi av kreft i magen og spiserøret.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

Få overlever

Historisk sett har ikke overlevelsessjansene for pasienter med disse krefttypene vært gode. Særlig gjelder dette pasienter med spiserørskreft, for sykdommen oppdages som regel på et sent tidspunkt, så fem år etter at diagnosen er stilt er kun 1 av 10 pasienter i live.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har fremgangsmåten vært intensiv cellegiftbehandling, fulgt av operasjon, dersom kreftsvulsten kan opereres bort, fulgt av nok en intensiv cellegiftkur. Behandlingen er svært hard på kroppen og har stor innvirkning på livskvaliteten.

Men de britiske forskerne har gjennom å ta prøver fra 250 pasienter som har vært gjennom operasjon, vist at bare 40-50 prosent av kreftsvulstene (adenokarsinomene) faktisk reagerte på cellegiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Ny test kan gi langt færre kreftdødsfall

Mer skånsom behandling

Forskerne testet også ut en lovende kontrollmetode som lar legene følge med på hvorvidt kreftsvulsten minsker under cellegiftbehandlingen, samt en DNA-markør som kan bidra til å forutse om kreftsvulsten er resistent mot cellegiften.

Resultatene er publisert i tidsskriftet British Journal of Cancer denne uken. Den nye kunnskapen kan hjelpe legene med å bestemme hvorvidt de skal anbefale cellegiftkuren etter operasjon.

Ifølge en av forskerne ved Nottingham universitetsykehus, professor Srinivasan Madhusudan, planlegger de nå videre forskning på feltet for å bekrefte funnene og på sikt forbedre behandling av slike aggressive svulster.

Kilder: University of Nottingham , Kreftforeningen og Norsk helseinformatikk