Åpen for alle - alltid

- Flyet hadde ikke tekniske problemer

AFP PHOTO
AFP PHOTO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den foreløpige etterforskningen viser at det ikke ble meldt om tekniske problemer i forkant av flystyrten i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Airbus-flyet på vei fra Johannesburg i Sør-Afrika til Tripoli i Libya, meldte ikkeom tekniske problemner før landingen. Det sier lederen for granskingskommisjonen Neji Dhaou.

- Helt frem til ulykken skjedde var det normal kommunikasjon mellom piloten og flytårnet, sier Dhaou til nyhetsbyrået AFP.

- Det jeg kan bekrefte foreløpig er at flyet traff bakken like før det nådde rullebanen, sier han videre.

Flyukykken kostet 103 mennesker livet. Én nederlandsk gutt på ni år er den eneste overlevende etter ulykken. Han ble ikke livstruende skadd, og kan mest sannsynlig reise hjem til Nederland i løpet av helgen.

Husker lite

Sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi har besøkt niåringen som overlevde flykrasjen i Libya onsdag. Seif al-islam, som er Gaddafis eldste sønn, spurte om helsen til gutten og hva slags behandling han får.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge foreldrene og storebroren til Ruben van Assouw mistet livet i flystyrten. Niåringen er operert for flere beinbrudd på et sykehus i Tripoli. Selv husker han lite fra selve ulykken. Ingen har fortalt han at familien hans er døde.

– Jeg har det fint, men beina mine gjør vondt. Jeg vet ikke hvordan jeg kom meg hit. Jeg vet ikke noe lengre. Jeg ønsker virkelig å dra hjem, skal Ruben ha sagt til avisen Telegraaf.

Hans tante og onkel møtte torsdag opp på sykehuset for å ta seg av gutten.

Svarte bokser kan gi svar

De omkomne i ulykken var 67 nederlendere, 13 sørafrikanere, 13 libyere – inkludert elleve besetningsmedlemmer, fire belgiere, to østerrikere, en tysker, en zimbabwer, en franskmann og en brite.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyas transportminister Mohamed Zidan sa torsdag at de to svarte boksene ble funnet i god behold og er overlevert etterforskerne. Boksene inneholder teknisk data fra flyturen, samt taleopptak, og kan gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet i bakken like ved flyplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teamet som etterforsker ulykken består av både libyske og sørafrikanske etterforskere, samt to franske eksperter, fem eksperter fra Airbus, og to observatører fra Nederland.

Klar sikt

Amerikanske National Transportation Safety Board vil ta del i etterforskningen, fordi motorene og navigasjonssystem er bygd i USA, sa etterforskningsleder Dhaou.

Flyeksperter har sagt at flyplassen i Tripoli mangler moderne utstyr som gir pilotene nøyaktig data om flyets avstand og høyde fra rullebanen. Men det er ennå for tidlig å si noe om årsaken til ulykken.

Det var meldt om tåke i området, men pilotene skal ha hatt klar sikt på fem-seks kilometer.

Kun halepartiet på flyet ble funnet noenlunde inntakt.