Skjerper kontrollen av utenlandstrygd

Nav skjerper kontrollen av trygdemottakere i utlandet. (Foto: Scanpix)
Nav skjerper kontrollen av trygdemottakere i utlandet. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må nok erkjenne at mulighetene for å slippe unna med trygdemisbruk i utlandet er større enn i Norge, sier Nav-direktør Magne Fladby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygdeutbetalingene til personer bosatt i utlandet er nesten doblet de siste ti årene, skriver Nav.no.

Tilsammen 4,2 milliarder trygdekroner ble eksportert ut av Norge i fjor.

Et eget team skal nå foreta en mer organisert kontrollmåte av de nødvendige opplysningene NAV trenger, som i mange deler av verden er vanskelig å få tak i.

– Utlandssakene krever en annen metodisk tilnærming enn kontrollarbeidet i Norge gjør. Derfor har vi opprettet et eget team for utlandssaker, sier direktør Magne Fladby i NAV Kontroll og innkreving til Nav.no.

Siden 2008 har NAV jobbet med 700 saker i til sammen 50 ulike land, og med det nye teamet blir arbeidet enda mer systematisk.

– Kontrollteamet for utlandssaker har spesielt fokus på de seks landene Polen, Marokko, Pakistan, Sverige, Spania og Thailand. Teamet utreder tips om trygdemisbruk, foretar risikoanalyser og gjennomfører kontroller, sier Fladby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å kontrollere

I utlandet har ikke NAV de samme mulighetene for innhenting og verifisering av dokumentasjon som i Norge, og kontrollarbeidet blir dermed vanskeligere.

Det kan for eksempel være vanskelig å få kontrollert opplysninger om bosted, inntekt og familieforhold.

– De aller fleste som mottar ytelser fra NAV har krav på pengene de får. Samtidig har vi grunn til å tro at vi har høye mørketall på trygdemisbruk i Norge og dette er sannsynligvis ikke annerledes for utlandssakene. Selv om vi trapper opp kontrollarbeidet i utlandet, må vi nok erkjenne at mulighetene for å slippe unna med trygdemisbruk i utlandet er større enn i Norge, sier Fladby.

Samarbeid

For å kunne drive kontrollarbeid utenfor Norges grenser er NAV avhengige av solide kontaktnett. Utenriksdepartementet er blant samarbeidspartnerne.

– Gjennom utenriksstasjonene får vi lettere tilgang til informasjon om de som mottar trygd og oppholder seg i utlandet. Vi har også god dialog med kontrollmyndighetene for trygdesystemene i flere av EØS-landene, sier Fladby.

I dag bor rundt 4 600 norske pensjonister i Spania. For å få bedre og tettere oppfølging av brukerne, opprettet NAV i 2005 et eget servicekontor i Spania.