Fulle menn og eldre starter komfyrbranner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Komfyrbranner har tatt mer enn 50 liv de siste ti årene. De som omkommer er glemske eldre, eller og fulle menn som kommer hjem fra fest og skal lage nattmat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en nedgang i antallet komfyrbranner de siste årene, men like fullt har 35 menn og 16 kvinner mistet livet i denne type branner her i landet i tiårsperioden 1998 – 2007. Totalt var det 1.240 komfyrbranner i tiårsperioden, skriver Adresseavisen.

SINTEF NBL (Norges Branntekniske Laboratorium) gjennomfører for tiden et prosjekt om komfyrbranner og sikkerhetsutstyr.

– Det som forekommer hyppigst i politirapportene er at en person kommer beruset hjem etter å ha vært på fest og skal lage seg nattmat. Han setter på stekepannen eller kasserollen for å varme koteletter, pommes frites eller annen mat. Før maten blir varm, har han blitt distrahert av noe annet og glemt maten, eller han har satt seg i sofaen hvor han til slutt sovner, forteller de.

– Etter en tid har maten tørrkokt og blitt så varm at det utvikles røykgasser. Gassene inneholder blant annet CO som i store nok konsentrasjoner fører til CO-forgiftning og død. Om maten ikke fjernes kan det oppstå selvantenning og starte en brann, forklarer Christian Sesseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos eldre derimot oppstår det komfyrbrann oftest på formiddagen. De kan glemme at de har slått på plate og gått ut av huset, eller slått på feil plate i forhold til der de lager maten.

Moralen fra de to ingeniørene i brannlaboratoriet er klar

– Hold deg på kjøkkenet når du lager mat og ikke lag mat i påvirket tilstand. (©NTB)

Forsidebilde: Scanpix