Utvider unntakstilstand for å avverge kaos i Thailand

De thailandske soldatene omringet torsdag demonstrantene. Foto: Barbara Walton/Epa.
De thailandske soldatene omringet torsdag demonstrantene. Foto: Barbara Walton/Epa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst en demonstrant er drept og ni såret i sammenstøt i Bangkok. Thailands regjering innfører unntakstilstand i 15 nye provinser for å hindre rødskjortene i å mobilisere flere tilhengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatikken økte betraktelig i Bangkok sentrum i løpet av torsdagen. Det ble meldt om skyting og eksplosjoner ved området der flere tusen demonstranter har forskanset seg i protest mot regjeringen. Det er uklart hvem som løsnet de første skuddene.

Litt senere kom det til sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og minst ni mennesker ble såret. Sammenstøtet skjedde etter at demonstranter stormet mot styrkene.

Senere opplyste politiet at en demonstrant ble drept.

Kommandant Rød

Under voldshandlingene noen timer tidligere ble en av opprørslederne såret og sendt til akuttmottaket på et sykehus i byen, ifølge kilder i helsevesenet. Khattia Sawasdipol hadde ansvaret for sikkerheten i rødskjortenes leir. Han har fått tilnavnet «Kommandant Rød», og har nærmest fått en kultstatus blant enkelte rødskjorter så vel som soldater. Men regjeringen kaller ham terrorist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Rødskjorte-leder skutt i hodet

– Dette er helt klart et forsøk på å halshogge militærledelsen til rødskjortene, mener Anthnoy Davies, ved sikkerhetsrådgivningsfirmaet IHS-Jane’s.

– Det er et smart taktisk trekk som vil skape forvirring og sende et budskap til lederne om at det vil få følger dersom de ikke vil komme ut og forhandle, sier han.

– Vil skape kaos

Thailands regjering utvidet unntakstilstanden som allerede gjelder for Bangkok og områdene omkring. 15 nye provinser blir omfattet av unntakslover. De fleste av provinsene ligger nord og nordøst i landet. Dette er områder der regjeringsmotstandere har mest støtte, og kan mobilisere flere tilhengere til barrikadene i Bangkok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grupper som forsøker å skape kaos, het det i regjeringens erklæring.

Tidligere er 29 mennesker drept og over 1.000 mennesker såret i konflikten, som har paralysert deler av Bangkok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Abhisit Vejjajiva er under enormt press for å få en slutt på den langvarige konflikten med rødskjortene, som okkuperer et forretningsstrøk i sentrum av Bangkok.

Men en kilde nær hærsjef Anupong Paochinda sier det ikke er noen umiddelbare planer om å slå ned på demonstrantene.

– Det er vanskelig å si om og når det vil komme en aksjon, for vi må vurdere situasjonen time for time, sier kilden. Planen er å holde presset oppe til demonstrantene er for slitne til å gjøre motstand, for å unngå skader og tap av menneskeliv.

– Tap vil være skadelig for oss også, sier kilden.

Uklare mål

Demonstrantene er i hovedsak fattigfolk både fra landsbygda og byen, som er tilhengere av den korrupsjonsanklagede tidligere presidenten Thaksin Shinawatra. De har satt opp «murer» av dekk, piggtråd og staur dynket i parafin rundt leiren sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederne deres består imidlertid av ulike typer mennesker, fra tidligere kommunister, til akademikere og lokale populister og politikerspirer. Det er uklart om gruppen har et enhetlig mål.

Statsministeren droppet onsdag planene om å utlyse nyvalg i november, som en del av en forsoningsplan, og avlyste nye forhandlinger ettersom demonstrantenes ledere framsatte nye krav.

Det var planer om å kutte strøm og mobilforbindelsene, og hæren varslet torsdag at den ville beleire området. Rødskjortenes ledere oppfordret på sin side flere folk til å slutte seg til demonstrasjonene, og truet med å omringe statsminister Abhisits hus og en kaserne der han tidligere har måttet søke tilflukt. (©NTB)