Best i nord på 17. mai – regnbyger i sør

Liten jente med stort jordbær pyntet med norsk flagg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Liten jente med stort jordbær pyntet med norsk flagg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Nord-Norge som kan vente seg best vær på nasjonaldagen, mens det blir skyet og enkelte regnbyger fra Trøndelag og sørover, iallfall først på dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser foreløpig ikke ut til å bli den helt store dagen værmessig i Sør-Norge. Det ventes nokså mye skyer en god del av dagen. Det ventes også enkelte regnbyger, men utover dagen blir det etter hvert lettere vær og periodevis litt sol, forteller statsmeteorolog Arild Mentzoni til NTB.

Det behagelige er at temperaturen stiger, og det kan bli mellom 15 og 20 grader, avhengig av hvor mye sol det blir.

-> Se hvordan været blir der du bor

20 grader

I nord blir det opphold og til dels pent vær på nasjonaldagen. Unntaket er indre strøk av Nordland, der det kan dukke opp en og annen lokal regnbyge.

– I nord kan det også bli opp mot 20 grader og så vidt over enkelte steder, forteller statsmeteorologen.

I kyststrøkene i Finnmark vil det imidlertid ligge mellom 10 og 15 grader.

Variert i helgen

Østafjells blir det gråvær i helgen med regn eller regnbyger. Vestlandet kan få ganske bra vær, eller i alle fall oppholdsvær. Men det blir økende mulighet for nedbør i ytre strøk etter hvert på lørdag, ifølge Meteorologisk institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Nord-Norge blir det nok noe regn eller regnbyger i helgen, etter at gråværet kommer fredag. Men det bedrer seg utover lørdagen, sier Mentzoni. Søndag ventes stort sett pent vær i landsdelen, men tåkeskyer på kysten av Øst-Finnmark.

Det kan også hende at Trøndelag og Møre og Romsdal får lange perioder med oppholdsvær i helgen.

Varme, kalde og våte rekorder

Selv med 20 grader 17. mai er varmerekorden for nasjonaldagen et stykke unna. I 1980 kunne de feirende i Suldal i Rogaland skue 26 grader på termometeret, ifølge en oversikt fra Meteorologisk institutt.

Sihccajavri i Finnmark har tidenes kaldeste målte 17. mai, med minus 3 grader i 1968. Alle de ti kaldeste nasjonaldagene i målingens historie har vært i vårt nordligste fylke.

Modalen i Hordaland har tidenes våteste 17. mai. På denne dagen i 1989 kom det 43,2 millimeter nedbør. Av de ti stedene med våtest festvær er åtte på Vestlandet. (©NTB)