Russlands adopsjonsstopp skaper krise for foreldreløse

Hun er ikke ønsket av russiske foreldre, men får heller ikke bli adoptert bort til utenlandske. Foto: James Hill/NYT.
Hun er ikke ønsket av russiske foreldre, men får heller ikke bli adoptert bort til utenlandske. Foto: James Hill/NYT.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har aldri vært flere foreldreløse i Russland, men landet nekter andre å adoptere barna, selv om russerne selv ikke vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands stopp for amerikanske adopsjoner, som kom i stand etter at en amerikansk mor sendte en russisk gutt tilbake, er knyttet til bekymringer for deres krympende befolkning, men står i motsetning til en massiv krise i russiske barnehjem.

Mens antall barn i Russland krymper, har antallet foreldreløse holdt seg over 700 000 de siste årene og Russland har nå mer foreldreløse enn i kjølvannet av andre verdenskrig, ifølge aktivister for barns rettigheter.

Russerne adopterer lite

Desverre er adopsjoner av russiske familier fortsatt svært beskjeden, med rundt 7000 i fjor.

Selv om russiske og amerikanske tjenestemenn er i samtaler på jakt etter en avtale for å gjenoppta adopsjoner av amerikanske familier, insisterer Moskva på at antall adopsjoner av russiske barn må reduseres på sikt.

Russland ønsker å slutte å gi bort sine barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk for en større versjon: Artyom Savelyev var ikke lenger ønsket av sin adoptivmor. Nå er han tilbake på et russisk barnehjem. Foto: EPA.Klikk for en større versjon: Artyom Savelyev var ikke lenger ønsket av sin adoptivmor. Nå er han tilbake på et russisk barnehjem. Foto: EPA.

- Vi kan ikke tillate oss å gi bort våre barn, sier Russlands ombudsmann for barn, Pavel Astakhov, til AFP.

Det endelige målet

Astakhov står i spissen for planene om å begrense utenlandske adopsjoner etter at en sykepleier fra den amerikanske delstaten Tennessee utløste raseri da hun satte sin adopterte russiske 7-åring, som hun hadde hatt i syv måneder, på et fly tilbake til Russland.

Han ser at hvis en bilateral avtale om adopsjon ikke er i havn med amerikanske myndigheter denne uken, vil Russland stoppe alle internasjonale adopsjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og til slutt, er dette det endelige målet, sa han.

- Om 5- 10 år vil alle russiske barn bli verdsatt her i Russland.

Men denne visjonen om de kjærlige russiske hjem synes langt unna for arbeiderne på Barnehjem nr. 2, sør-øst for Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vanskelige barn

Klikk for en større versjon: Pavel Astakhov ønsker at de foreldreløse barna i Russland skal adopteres av russiske familier. Foto: Ivan Sekretarev/AP.Klikk for en større versjon: Pavel Astakhov ønsker at de foreldreløse barna i Russland skal adopteres av russiske familier. Foto: Ivan Sekretarev/AP.

I hennes 20 år her kan Nadezhda Khrikina huske bare tre adopsjoner til russiske familier.

Barna her kommer fra forskjellg bakgrunn og nesten alle lider av cerebral parese.

De er uønsket og ofte produktet av tøylesløs alkoholisme og narkotikamisbruk i Russland.

- De beste blir valgt som spedbarn. Vi sitter igjen med slike vanskelige barn, forteller Khrikina.

Russlands viltvoksende barnehjemssystem har lenge vært motstandsdyktig mot spredte forsøk på reform, ifølge aktivist for barns rettigheter Svetlana Bocharova.

Valgt bort

Flertallet av institusjonaliserte barn er kjent som «sosialt foreldreløse» - tatt fra dysfunksjonelle familier eller forkastet av sine egne foreldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Barnehjem nr. 2, er bare om lag 20 til 30 prosent blitt foreldreløse på grunn av døde foreldre.

- Regjeringen har ingen solid familiepolitikk. Det er alltid lapping av det samme slitte teppet, mener Bocharova, leder for advokatgruppen Godhet uten grenser.

Men en klasse på fem til seks år gamle jenter gjør fremskritt sittende ved baby-bord i en av barnehjemmets lyse rom og bøyd over små never som lager linjer med bokstaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rosa og baby-blått og med gutte-klipp må Katya konsentrere seg for å gå skikkelig, Vika må presse nesen helt ned i siden for å se på tross av sine skjeve øyner og Anya øver på bokstavene mens hun leker med russiske tredukker.

Ingen sympati med Tory Hansen

- Min egen datter blir noen ganger sjalu. Når noen unger kommer hit må vi holde dem i hendene hele den første tiden, sukker Natalya Fyodotova som jobber på barnehjemmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De kan ikke noe, hverden hvordan du skal spise eller kle på seg.

De har ingen sympati for den amerikanske moren, Tory Hansen, selv om hun selv sier hun ble drevet til å gi opp gutten fordi han ble «mentalt ustabil».

- Jeg har et fullt hus med slike barn, de har alle traumer, sier Khrikina.

- Den slags avvisning markerer et barns sjel for alltid.

Men historien om avslaget berørt en rå nerve blant russere, mange av dem ser på bølgen av utenlandske adopsjoner av amerikanske par siden Sovjet kollapset i 1991 som ydmykende.

- På 1990-tallet var det nødvendig, men jeg vet ikke om det er i dag, sa Bocharova.

Klikk for en større versjon: Familen Zukor utenfor sitt hjem i Maryland. De har adoptert fire russiske søsken og prøver å hente hjem halvsøsteren Marina (15) som fortsatt bor på barnehjem i Russland. Foto: AP.Klikk for en større versjon: Familen Zukor utenfor sitt hjem i Maryland. De har adoptert fire russiske søsken og prøver å hente hjem halvsøsteren Marina (15) som fortsatt bor på barnehjem i Russland. Foto: AP.