Ny rettssak i Kongo 25. mai

Norge har fått en offisiell bekreftelse på at rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French skal starte 25. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementets representant i Kongo, ambassaderåd Fred Rasmussen, sier til NTB at han har fått de offisielle dokumentene som bekrefter at saken skal opp for retten 25. mai.

Ifølge Rasmussen er det attaché Christian Larssen ved den norske ambassaden i Angola som skal representere Norge under den neste rettssaken. Larssen var i Kongo den første tiden etter at de to nordmennene var blitt arrestert.

Norske myndigheter fikk også bekreftelse på at ankesaken til Moland og French skulle opp for retten 10. mai. Den saken ble som kjent utsatt.

Ikke på plass

Dødsdommene mot Moland og French ble avvist av høyesterett i Kinshasa i april på grunn av saksbehandlingsfeil. Høyesterett kritiserte blant annet at to av dommerne ikke var til stede da dommen ble avsagt i Kisangani. Forsvarer André Kibambe mente dommen var gjennomhullet av feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også gjenopptakelsen av saken kom skjevt ut. Saken skulle ha startet mandag denne uka, men verken aktor eller de fem dommerne i saken var da på plass.

Usikkert

Når de nye dommerne skal komme til Kisangani, er fortsatt usikkert. Hoveddommerne hentes fra Kinshasa. Og også aktor skal denne gangen komme fra hovedstaden.

Lederen for militærdomstolen i Kisangani, oberst Gaston Shomari, har tidligere understreket at de nye hoveddommerne er profesjonelle, og at rettssaken skal gå riktig for seg.

Nordmennenes forsvarere har gjentatte ganger kritisert at saken føres av militærtribunalet. De mener den ikke har noe der å gjøre.

Saken 25. mai skal gå i andre rettsinstans, og en eventuell anke går derfor rett til høyesterett. Dersom saksbehandlingen fortsatt regnes som mangelfull, kan dommen bli avvist nok en gang. (©NTB)