Åpen for alle - alltid

Narkotikabaron vil hjem til Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av grunnleggerne av narkotikakartellet i Medellin har skrevet brev til Colombias president for å få hjelp til å bli sendt tilbake fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carlos Lehder ble i 1987 utlevert til USA, der han soner en fengselsstraff på 55 år for narkotikasmugling.

Lehder hevder han inngikk en avtale med amerikanske myndigheter om å bli løslatt, mot at han vitnet i rettssaken mot Panamas tidligere leder Manuel Noriega. Men Lehder hevder at amerikanske myndigheter har brutt avtalen.

Den colombianske avisa El Tiempo har trykket utdrag av brevet Lehder har skrevet til den colombianske presidenten, Alvaro Uribe:

«Herr president: Jeg ble utlevert da jeg var 37 år gammel. I år blir jeg 61. Jeg har fulgt lovene, og gjort som jeg er blitt fortalt av dem som fengslet meg. Jeg innrømmer skyld, men jeg har nå sonet straffen som ble avtalt».

Ifølge Lehder skulle han etter avtalen ha blitt sluppet fri i 2008.

Medellin-kartellet hadde nære forbindelser til Manuel Noriega, som tillot at det ble smuglet kokain gjennom Panama mot at han fikk 100.000 dollar for hvert parti.

Noriega har sonet ferdig en dom på 20 år i USA. Han ble i april utlevert til Frankrike, der han skal stilles for retten, tiltalt for hvitvasking av narkotikapenger. (©NTB)