Meny

Cameron danner historisk koalisjon

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg blir Storbritannias visestatsminister etter at partiet hans natt til onsdag sa ja til å gå inn i en regjeringskoalisjon med De konservative. Foto: SCANPIX/Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liberaldemokratene godkjente natt til onsdag Nick Cleggs avtale om regjeringssamarbeid med toryene. Dermed starter David Cameron i dag arbeidet med å danne en historisk koalisjon.

Ikke siden 1945 har britene blitt styrt av en koalisjonsregjering.

Cameron og Clegg lover å «legge politiske forskjeller til side» og at reduksjon av det gigantiske budsjettunderskuddet være en hovedoppgave for regjeringssamarbeidet.

– Ny type regjering

– Vi skal danne en ny type regjering, sa Clegg etter at han fikk grønt lys for avtalen med David Cameron og De konservative.

Les også: David Cameron: Folkefrieren fra eliten

Kort tid tidligere hadde partiets medlemmer i Parlamentet og partiledelsen gitt sin støtte til avtalen mellom Liberaldemokratene og De konservative om å inngå en koalisjonsregjering. Dermed var det siste hinderet for et regjeringssamarbeid mellom Liberaldemokratene og toryene ryddet av veien. Cleggs parti har til nå levd i skyggen av Labour og De konservative.

– Jeg håper dette er begynnelsen på en ny type politikk jeg alltid har trodd på, sa Clegg, som får posten som visestatsminister i Camerons nye regjering.

David Cameron fikk tirsdag kveld i oppdrag av dronning Elizabeth å danne ny regjering i Storbritannia, etter at Gordon Brown trakk seg som statsminister.

Fem poster

– Hennes majestet dronningen har hatt den glede av å godkjenne utnevnelsen av Nick Clegg som visestatsminister, sa en talsmann for Cameron sent tirsdag kveld.

I tillegg til Nick Cleggs posisjon som visestatsminister, er det er enighet om at Liberaldemokratene får fire andre statsrådsposter i Camerons regjering.

Dimensjonene av den politiske revolusjonen som er underveis i Storbritannia ble tydeliggjort av kunngjøringen av at den neste valgdatoen allerede er klar, skriver The Times. Cameron har sagt fra seg statsministerens frihet til å velge når i perioden det skal lyses ut valg. Neste parlamentsvalg vil finne sted den første torsdagen i mai 2015.

Hague og Osborne

Britenes nye statsminister, som med sine 43 år er den yngste på nesten 200 år, tjuvstartet med regjeringskabalen tirsdag kveld med å utpeke to av de viktigste postene.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne blir ny finansminister, og tidligere partileder William Hague ny utenriksminister i Camerons nye regjering.

38 år gamle Osborne, som er en nær venn av Cameron, har vært finanspolitisk talsmann for toryene siden 2005. Og EU-skeptiske William Hague, som var partiets leder mellom 1997 og 2001, har hatt jobben som utenrikspolitisk talsmann like lenge. (©NTB)

Les mer:Britene vil endre valgsystemet

Hemmelig brev kan koste ham makten

Flertall av britene mener Brown må gå av

De konservative fikk 306 seter

Skal hun avgjøre valget?

Ler av valgresultatet

Giske imponert over Gordon Brown

Britisk politiker i slåsskamp

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus