Spår britisk omvalg

Britiske eksperter mener velgerne må til urnene igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Storbritannia må mest sannsynlig gå til urnene igjen innen 12 måneder, skal vi tro britiske politiske eksperter. Det vil koste partene millioner i ekstra kostnader, skriver Daily Telegraph.

Samtidig som De Konservative har begynt å forhandle med Liberaldemokratene om å danne en regjering, sier eksperter at det er en sterk sjanse for at Storbritannia blir tvunget til å gå til urnene igjen mot slutten av året.

Les også: På frierferd til Liberaldemokratene

- Jeg satser at det blir et nytt valg i oktober eller november, sier professor Richard Toye ved Exeter University.

I Storbritania har man også begynt å vedde om det blir gjenvalg eller ikke. De siste oddsene hos britiske Betfair viser at sjansene for et valg i utgangen av 2010 hoppet fra 28 prosent til 38 prosent i løpet av fredag.

Sist gang Storbritannia valgt et hang parlament, var i i februar 1974. Det resulterte derimot i et nytt valg i oktober samme år.

Professor David Butler, en av landets ledende valgeksperter, sa at det mest sannsynligvis kommer et nytt valg snart, fordi han "ikke ser kompromisser som er nødvendige for en koalisjon."

Han sier til BBC:

- Jeg tror 1974-Analogien er veldig sterk. Cameron kommer ikke til å klare å styre den neste regjeringen, men han har en meget god sjanse til å få flertall i neste valg.

Les også: Brown ønsker å forhandle med Clegg

Kostnadene for en nytt valg er ifølge Daily Telegraph beregnet til 40 millioner pund.

- Valget er svært dyrt for partene, sier Toye.

- Ingen av partene befinner seg i sterk finansiell posisjon, og et andrevalg kan ramme Liberaldemokratene verst. De har bare råd til å kjempe en valg hvert femte år, mener Toye.

Les også: Nå krangler han med sine egne

Historisk har ingen mindretallsregjering vart lenger enn to år.

Hang parlamentet i 1974 varte i åtte måneder, mens hang parlamentet i 1923 varte i mindre enn ett år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden