Spår vanskelig framtid for EU

En ekspertgruppe mener EU står foran avgjørende veivalg og kan risikere å miste sin betydning uten styrket samarbeid og lederskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Europa står for tida ved en korsvei i sin historie», advarer de tolv politikerne og næringslivslederne i EUs såkalte ettertankegruppe.

«Vi vil kun overvinne utfordringene som ligger foran oss, dersom alle – politikere, borgere, arbeidsgivere og arbeidstakere – er i stand til å samles om en ny felles retning bestemt av nåtidas behov», heter det i gruppens 35 sider lange rapport «Project Europe 2030».

Ettertankegruppen konkluderer med at det er akutt behov for sterkere økonomisk styring i EU for å unngå nye kriser forårsaket av enkeltland med en økonomisk politikk som avviker fra resten av unionen.

Les også: Mørke utsikter for Hellas

En sterkere euro og et sterkere samarbeid for stabilitet og vekst ville dempet de negative virkningene av finanskrisen, mener ettertankegruppen, som er ledet av Spanias tidligere statsminister Felipe Gonzáles.

EU bør også få på plass et tydelig lederskap i stedet for den kakofonien av lederstemmer som finnes der i dag, fastslår gruppen i sin rapport.

Les også: Hellas får hjelp av Frankrike og Tyskland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden