Slipper tolkeproblemer

De norske advokatene til Tjostolv Moland og Joshua French har selv skaffet en tolk som skal bistå de to nordmennene når rettssaken starter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I de to tidligere rettsrundene har domstolen knapt kunnet stille med tolker, og det har vært svært vanskelig å følge rettssaken. Derfor har jeg denne gangen engasjert tolk for dem, sier advokat Marius Dietrichson, som bistår nordmennene i Kongo.

Mandag begynner en ny rettsrunde mot de to nordmennene. Moland og French er to ganger tidligere dømt til døden for drap og spionasje. Saken ble sendt tilbake til rettsvesenet etter at den militære høyesteretten i landet hadde vurdert om dommen skulle opprettholdes.

– Bare dommerne er nye

Dietrichson er svært skeptisk til at den nye domstolen vil gjøre noen endringer. Han frykter at saken mot Moland og French bare er uthaling.

– Vi har fått beskjed om at alle dommerne er på plass, og at saken er klar til å starte. Det er vanskelig å si hvor lang tid den vil ta, men kanskje vil det være snakk om en ukes tid, sier Dietrichson til NTB.

Han tror rettssaken i Kisangani vil følge tett i det samme sporet fra forrige gang. Denne gangen starter saken i andre rettsinstans, det vil si at det kun blir en rettsrunde før en eventuell anke til landets høyesterett.

– Anklagen er uforandret. Vi venter at bevisene fra de militære påtalemyndigheten vil være de samme, og de kongolesiske forsvarerne vil også legge vekt på det samme, sier Dietrichson.

– Det eneste som er nytt, er at det er nye dommere, sier han.

Vil ta opp Molands erklæring

Forsvarerne vil hevde at saken burde gått for en sivil domstol, og at den militære domstolen ikke er kompetent til å behandle den.

– De vil også stille spørsmål om erklæringene Moland avga under press mens han var tvangsinnlagt, sier Dietrichson.

I et brev til den drepte sjåførens familie skal Moland ha innrømmet at det var han som skjøt.

Verken advokaten eller de tiltalte nordmennene er optimistiske når det gjelder sakens utfall.

Moland og French opplever forholdene i fengselet som stadig verre, ifølge advokaten. De to skal ha gitt uttrykk for at de nå har det veldig vanskelig i fengselet, og at de hygieniske forholdene er blitt verre.

– Det de frykter aller mest er at de blir overført til fengselet som ligger 2 mil utenfor byen. Det er som en borg fra 1800-tallet, hvor det verken er strøm eller vann, og dermed ingen sanitære forhold, sier Dietrichson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden