Nå krangler han med sine egne

Nick Clegg går tøffe runder med sine egne partifeller, etter at De konservative har lagt sitt tilbud på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget ble en hard pille å svelge for mange Liberaldemokrater. Til tross for at alt så lyst ut, gjorde partiet et dårligere valg enn for fem år siden.

Men siden ingen av de to store partiene har klart å sikre seg et rent flertall, kan dette betyr regjeringsmakt for Nick Clegg og partikameratene. Først ut er De konservative og David Cameron. De fikk flest stemmer og seter i parlamentet, men har ikke nok til å regjere alene.

Vanskelige partifeller

Akkurat nå har man hatt innledende samtaler, og Nick Clegg har måttet returnere til partikontorene for å vurdere tilbudet fra Cameron. Det som er problemet er at svært mange Liberaldemokrater ikke har noe som helst til overs for De konservative.

Hovedspørsmålet for Clegg og Liberaldemokratene er De konservatives innstilling til valgreform. I valgkampen var Cameron klar på at dette ikke var noe han ville forhandle om. Nå er situasjonen en helt annen, men ingen vet nøyaktig hva som har blitt foreslått.

Et annet aspekt er hvilken form for samarbeid Cameron ser for seg. Det kan være snakk om en faktisk koalisjon, der Liberaldemokratene får ansvar for visse departement. Samtidig kan det også være snakk om støtte til å få gjennom «The Queens speech», som i praksis vil være en enighet om en mindretallsregjering med De konservative alene.

Labour er klare

Hele tiden mens forhandlingene pågår befinner Gordon Brown og Labour seg i bakgrunnen. Brown er veldig klar på at han vil beholde makten gjennom et samarbeid med Clegg. Før valget ble et slikt samarbeid sett på som mer naturlig. Men Clegg sa hele tiden at partiet som fikk flest stemmer, burde få første forsøk til å danne regjering.

Et av de andre kritiske punktene for Liberaldemokratene er holdningen til Europa. Partiet er det mest Europa-vennlige i parlamentet, mens De konservative er blant de aller mest skeptiske til det de kaller makten i Brussel.

Politisk redaktør i BBC, Nick Robinson, tror Cameron har tilbudt Clegg plasser i regjeringen. I tillegg kan det gis innrømmelser på valgreform, men hvor langt disse vil strekke seg er svært usikkert. Før forhandlingene startet var flere konservative parlamentsmedlemmer på banen, og sa at omfattende reform var helt uaktuelt.

Valgreform viktig

Et kompromiss kan være at De konservative støtter en statlig gjennomgang av valgsystemet, men ikke en reform på det nåværende tidspunkt. Labour på sin side har allerede lovt Clegg omfattende reformer.

Forhandlingene kommer til å fortsette gjennom helgen. Det kan hende at Clegg finner ut at hans eget parti kommer til å stå for de største problemene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden