Halvparten vet ikke at p-piller kan gi blodpropp

Halvparten av kvinnene som bruker p-piller, vet ikke at blodpropp kan være en bivirkning. Og halvparten kjenner ikke til symptomene på blodpropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over en kvart million kvinner bruker i dag p-piller, men bare siden 2008 er det meldt om 60 tilfeller av blodpropp. Tre av tilfellene endte med døden.

Likevel er det mange av brukerne som ikke kjenner til symptomene på blodpropp, selv om blodpropp er den mest omtalte bivirkningen av kombinasjons-p-piller, skriver Aftenposten.

I en undersøkelse som er gjort for Statens legemiddelverk, svarer bare halvparten at dem som bruker p-piller, at de vet at blodpropp kan være en av bivirkningene. Halvparten kjenner heller ikke til symptomene.

Som svar på undersøkelsen har Statens legemiddelverk opprettet en Facebook-side og en blogg for å informere om p-piller og blodpropp.

Ida-Kathrine Gravensteen, som er leder i Medisinerstudentenes seksualopplysning i Oslo, er engasjert i informasjonsarbeidet blant ungdom om prevensjon.

– Mange har mangelfull kunnskap om assosiasjonen mellom blodpropp og p-piller når det gjelder hvem som er i faresonen, symptomer på blodpropp og i hvilken grad p-piller faktisk utgjør en risiko, sier hun. (©NTB)

Hvilke symptomer gir blodpropp (trombose)?

Symptomene på blodpropp varierer ut fra hvor proppen oppstår.

Symptomene på blodpropp varierer ut fra hvor proppen oppstår.

Hvis det er snakk om tromboser i venene, så oppstår disse hovedsakelig i leggene og lårene (se dyp venetrombose ) og i lungene (se lungeemboli).

Ved dyp venetrombose kan leggen og låret bli øm, hoven, rød og varm.

Muskulaturen kan kjennes litt fastere, og noen ganger blir de overflatiske venene ekstra tydelige.

I sjeldne tilfeller kan en blodpropp løsne og følge blodstrømmen til lungene og forårsake en blodpropp i lungene (lungeemboli). Symptomene på lungeemboli er plutselig innsettende hoste, brystsmerter og varierende grad av tung pust.

I motsetning til blodpropp i venene kan propper i arteriene (de karene som fører blodet fra hjertet og ut i kroppen) gi hjerteinfarkt, hjerneslag og koldbrann i beina. De risikofaktorene som er omtalt ovenfor, har bare en underordnet betydning for disse tilstandene.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Personvernpolicy