Grep inn i 12. time

Bare timer før 29-åringen fra Afghanistan skulle sendes ut av Norge, grep en dommer i Strasbourg inn og stanset den norske prosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asyladvokat Arild Humlen fikk i løpet av fredag ettermiddag den greske dommeren Christos Rozakis i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg til å sette full stans for den planlagte utsendelsen klokken 6 lørdag morgen.

Les også: 1183 timer overtid

– Dette var dristig avgjørelse fra dommeren å gjøre dette. Det er et svært kraftig politisk trykk i Europa for å sende asylsøkere tilbake. Men ifølge de internasjonale forpliktelsene mange land har, skal dette være juridiske spørsmål og ikke politiske, sier Humlen til NTB fredag kveld.

Politiet bekrefter

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter at den planlagte uttransporteringen er stanset.

– Det stemmer at prosessen med å sende mannen ut er stanset. Hva som vil skje videre nå, blir et spørsmål for utlendingsmyndighetene, sier informasjonssjef Roar Hanssen i PU til NTB.

Les også: Sendte ut 78 asylsøkere med tvang

Over 4.000 sendt ut av Norge i fjor

Den afghanske mannen kom i 2003 sammen med en yngre bror til Norge etter at foreldrene og flere yngre søsken var kommet først. Fordi brødrene var myndige, fikk de ikke innvilget asylsøknaden og ble bestemt uttransportert. Siden 3. august i fjor har brødrene sittet i kirkeasyl i Fjellhamar kirke i Lørenskog, men for om lag to uker siden ble 29-åringen overtalt av politiet til å komme ut.

I fengsel

– Han var idømt en kort straff for trafikkforseelser. Han ble fortalt at han måtte sone den og at det ikke hadde noe med utvisningsvedtaket å gjøre. Siden den gang har han ventet på uttransportering, sier Humlen.

PU bekrefter at mannen sitter fengslet, og at han ikke vil bli løslatt selv om utvisningssaken er stilt i bero.

– Han soner en dom og sitter i fengsel, ikke i varetekt i påvente av utsendelsen, sier Hanssen.

Frykter dødsstraff

Advokaten frykter at afghaneren, som har konvertert til kristendommen, risikerer dødsstraff dersom han sendes tilbake. Han mener utlendingsmyndighetene har behandlet saken på en svært overfladisk måte.

Les også: Politifolk føler seg mobbet

Beslutningen fra Menneskerettighetsdomstolen ble fredag foretatt av Rozakis alene. Onsdag neste uke vil resten av dommerkollegiet i seksjon 1 domstolen gå gjennom saken sammen og vurdere spørsmålet på nytt. Blir beslutningen om at det er feil å sende 29-åringen ut av Norge opprettholdt, kan det ta mange år før myndighetene kan forsøke på nytt.

– Da starter en sivilrettslig prosess som fort kan ta to år bare i Norge. Og etter det til Strasbourg på nytt, forklarer Humlen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden