– Iran frykter isolasjon

Irans middagsselskap for sikkerhetsrådet inkludert USA, viser at landet er «ganske bekymret» for å bli isolert, mener USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Marie Slaughter, direktøren for handlingsplaner i det amerikanske utenriksdepartementet, fortalte fredag kollegaer at Iran jobber hardt for å bli en del av verdenssamfunnet.

Les også: Clinton med hard kritikk av Iran

– President Mahmoud Ahmadinejads besøk i FN, middagen i går kveld. Jeg leser dette som at myndighetene er bekymret for isolasjon, sa Slaughter i utenriksdepartementet.

USA sendte viseambassadør Alejandro Wolff i middagen torsdag kveld. Den ble holdt i den iranske FN-ambassadørens residens på elegante Fifth Avenue i New York.

De fleste land sendte sine FN-ambassadører, men USA, Storbritannia, Russland og Frankrike sendte andre representanter.

Les også: Ahmadinejad til atomkonferanse i New York

USA og Iran har ikke diplomatiske forbindelser, men en tjenestemann opplyser at den amerikanske utsendingen hadde «korte, bilaterale samtaler» med den iranske utenriksministeren.

USA overleverte også brev fra familiene til de amerikanske turistene som sitter fengslet i USA, til den iranske ambassaden.

Iran-sanksjoner neste uke

Et forslag til nye sanksjoner mot Iran skal legges fram for FNs sikkerhetsråd neste uke, opplyser diplomatkilder.

Det er de seks stormaktene i den såkalte EU3+3-gruppen som skal legge fram forslaget. Landene er USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina.

Planen er å legge fram forslaget for sikkerhetsrådet neste uke, opplyser en diplomat med kjennskap til prosessen. Forslaget er til en fjerde runde sanksjoner mot Iran.

– Intensjonen er ha resolusjonen på plass innen den andre uken i juni, sier kilden.

En tjenestemann i Russland opplyser at Moskva forventer at USA lemper på handelsrestriksjonene for fire russiske selskaper dersom Russland skal støtte sanksjonene.

Blant annet gjelder dette våpeneksportøren Rosoboronexport.

– Vi krever det, sier tjenestemannen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden