På frierferd til Liberaldemokratene

Både Labour og De konservative går nå på frierferd til Liberaldemokratene for å kunne stable på beina en levedyktig regjering i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Gordon Browns Labour tapte oppslutning i torsdagens valg.Statsminister Gordon Browns Labour tapte oppslutning i torsdagens valg.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg klarte ikke å sikre et godt valgresultat for partiet, til tross for mye oppmerksomhet .Liberaldemokratenes leder Nick Clegg klarte ikke å sikre et godt valgresultat for partiet, til tross for mye oppmerksomhet .

Det skjer etter at ingen av de to store partiene har fått flertall i Underhuset.

Les også: Brown ønsker å forhandle med Clegg

En alvorstung statsminister Gordon Brown sa fredag ettermiddag at han er villig til å forhandle med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg. Han frister Clegg med at han vil gå inn for å få til en rask endring av valgsystemet, slik Liberaldemokratene ønsker.

Les også: Cameron vil danne regjering

– Jeg forstår og respekterer at Clegg først ønsker å snakke med David Cameron. Men kommer de ikke fram til noe, vil jeg diskutere med Clegg der det er enighet mellom oss, sa Brown, som virket som en mann som mer var på vei ut av enn inn igjen i 10 Downing Street.

– Desperat og bekymret, var karakteristikken fra en av BBCs eksperter.

Åpent tilbud

Liberaldemokratene har gjort et langt dårligere valg enn forventet, og partileder Nick Clegg var fredag en tydelig skuffet mann etter å ha mistet flere seter i Underhuset. Den ellers så offensive Clegg forholdt seg taus og nektet å bli filmet på togturen ned fra sitt valgsete i Sheffield til London, der han ankom fredag morgen. Utenfor Liberaldemokratenes hovedkvarter i Westminster sa han til et stort pressekorps at David Cameron må gis en sjanse til å danne regjering først.

Les også: Skal hun avgjøre valget?

Cameron svarte fredag ettermiddag med en klar invitt til Clegg:

– Det er i nasjonens interesse at vi får en sterk regjering. Vi må innlede samtaler med andre partier. Jeg kommer med et omfattende, åpent tilbud til Liberaldemokratene. Det er mange områder vi er enige om, sa Cameron.

Skifte adresse

Toryene ble det største partiet i torsdagens valg, og Cameron slo allerede på natt til fredag fast at han mente Labour og statsminister Gordon Brown har mistet sitt mandat. Fredag ettermiddag var han forsiktig med å slå fast at han er landets neste statsminister, men det er var ikke noen tvil om at han vil skifte adresse:

– Vi skal starte samtaler med de andre partiene, men er forberedt på å vurdere andre alternativer. Det er mulig å styre med en mindretallsregjering, sier Cameron.

For å komme Liberaldemokratene i møte foreslo han at det skulle nedsettes en komité med representanter for alle partier som skal se nærmere på en endring av valgsystemet.

Statsminister Gordon Brown sa i sin korte redegjørelse utenfor statsministerboligen i Downing Street fredag ettermiddag at Clegg og Cameron må få den tiden de trenger til å snakke sammen.

Samtaler

Etter at opptellingen var klar i 648 av de 650 valgkretsene hadde De konservative fått 305 seter, Labour 258 seter og Liberaldemokratene 57 seter. Det betyr at selv om Liberaldemokratene og Labour skulle danne koalisjonsregjering, ville de ikke få flertall i Underhuset og må støtte seg på mindre partier, som Labours søsterparti SDLP i Nord-Irland.

SE VIDEO: Kaos etter valget


BBC meldte fredag at Cameron og Clegg skulle snakke sammen på telefon senere på dagen, men det kan uansett ta tid før britene vet hvem som skal styre landet. Ekspertene spår også at en ny regjering uten sikkert flertall i Underhuset, uansett ikke vil sitte lenge. Det kan bli nyvalg i løpet av ett år.

Gratulerer

Norske politikere er enige om at De konservative nå bør få sjansen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at det ikke vil være unaturlig hvis sosialdemokratene må gi fra seg makten etter 13 år.

– De har nå sittet lengre enn noen annen Labour-regjering har styrt Storbritannia. Det er en del av demokratiet at et lands politiske styre skifter, sier Stoltenberg til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg gratulerer de konservative med resultatet.

– Det er ingen tvil om at britiske velgere har stemt for en forandring, de har stemt for at Labour skal gå av. Jeg tror partiet vil komme fram til gode løsninger, sier Solberg til NTB.

Frps partileder Siv Jensen gratulerer de konservative med et «formidabelt resultat». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden