Ut mot statlig vern

Erna Solberg hoppet over alt som hadde med personvern og datalagringsdirektiv i sin landsmøtetale. I stedet langet hun ut mot statlig vern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): For første gang på flere år gikk partileder Erna Solberg på talerstolen, uten å måtte forsvare dårlige meningsmålinger. I tillegg fikk Høyres britiske søsterparti i Storbriannia flest seter i det britiske parlamentet i går.

Les også : - Kjemper om Camerons gunst

Men det var de gjenkjennelige Høyre-sakene som ble hovedtema for Solbergs tale.

Landsmøtets mest kontroversielle sak, datalagringsdirektivet, ble ikke nevnt, selv om EU ble framhevet som Høyres viktigste internasjonale allierte.

- EU er den internasjonale aktivisten for en sterkere innsats mot klimaendringene og for å fremme menneskerettighetene. EU er verdens største bistandsaktør.

- Derfor vil Høyre være den første klare stemmen for at Norge skal inn i EU så raskt som mulig!

Hun nevnte heller ikke Høyres programfestede fokus på personvernet.

Solberg ønsker ikke at landsmøtet tar stilling til direktivet nå, men motstanderne har mobilisert kraftig de siste månedene.

Les også : - Åpner for kompromiss i Høyre

Ut mot vern

Solberg langet også ut mot offentlig vern og inngripen i lokalsamfunnene.

- Lokalsamfunn hvor innbyggerne i århundrer har forvaltet naturens verdier opplever nå at de vernes. Det er litt av et paradoks. For hvis det ikke var forvaltet godt så var det jo ikke noe å verne i utgangspunktet, sa Solberg.

Hun mente verneiveren raserer arbeidsplasser.

- I Fjell kommune satte fylkesmannen ned foten på grunn av 100-metersbeltet. Arbeidsplasser og boliger går tapt fordi man forholder seg til strandsonen på samme måten i Hordaland som i Oslo, sa Solberg.

- Kjepper i hjulene

Høyre har programfestet å avskaffe fylkeskommunen, som hun mener fungerer som en brems mot privat initativ.

- Jeg har også en innsigelse. En innsigelse mot at vi har gitt fylkesmannen og fylkeskommunen for mye makt til å stikke kjepper i hjulene for lokalpolitikerne våre!

Men det var den gjenkjennelige Høyre-politikken som ble tema under ledertalen fredag. Avbrutt av applaus, la Solberg fram budskapet om valgfrihet.

- Arbeiderpartiets allergi mot private skaper lengre køer, mindre mangfold og mindre valgfrihet. Det gir et dårligere tilbud for mange av de som er vanskeligst stilt, sa Solberg.