Cameron vil danne regjering

Britene har valgt seg et så kalt «hung parliament», der ingen partier har klart flertall. Nå vil David Cameron forsøke å danne en mindretallsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste valgresultat:

Resultater da 615 av 650 mandater var klare:

Mandater og prosent

* Konservative: 290 (+91); 36,1 prosent (+3,9)

* Labour: 247 (-85); 29,2 (-6,3)

* Liberaldemokratene: 51 (-6); 22,9 (+1,0)

* Skotske nasjonale parti: 6 (0); 1,7 (+0,1)

* Plaid Cymru (Wales): 3 (+1); 0,6 (-0,1)

* DUP (Nord-Irland) 8 (-1); 0,6 (-0,3)

* Sinn Féin (Nord-Irland): 4 (-); 0,5 (-0,1)

* SDLP (Nord-Irland): 3 (-); 0,4 (-0,1)

* Alliance (Nord-Irland): 1 (+1); 0,2 (+0,0)

* De grønne: 1 (+1); 1,0 (+0,0)

* Andre: 1 (-); 1,0 (-0,2)

* Valgoppslutningen er på 65,1 prosent

(Kilde: BBC)

Det konservative partiet har varslet at partileder Cameron klokka 15.30 norsk tid vil kunngjøring om forsøkene på å danne ny regjering.

– David Cameron vil redegjøre for hvordan han vil forsøke å danne en sterk og stabil regjering, som har bred støtte, heter det i en kunngjøring fra partiet.

Etter at 621 av i alt 650 valgkretser er ferdig opptalt, er det på det rene at de konservative har fått flest seter i Parlamentet. Det er imidlertid ikke nok til å danne en flertallsregjering, og partiet må derfor basere seg på støtte fra andre partier.

Når 29 valgkretser gjenstår, har de konservative fått 291 mandater, mens Labour har 251 Liberaldemokratene har 52, mens de øvrige partiene deler på 27 seter.

Nick Clegg, som ble valgets store taper, peker på at de konservative har fått flest plasser i Parlamentet, og at det derfor bør være de som danner ny regjering.

Valgets taper: Nick CleggValgets taper: Nick Clegg

Nå lurer alle på hvorfor partiet gjorde det så mye dårligere i valget enn det meningsmålingene tydet på, ifølge foreløpige resultater. På målingene før valget lå partiet tett opptil, eller til og med over, Labours oppslutning. Men fredag formiddag var det åpenbart at medvinden ikke hadde brakt dem i mål.

Ifølge BBCs prognoser hadde Liberaldemokratene økt med under 1 prosent fra 2005, da partiet fikk 22,1 prosent av stemmene.

– En boble som brast, påpeker Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold.

Samtidig har storbritannias statsminister Gordon Brown bedt embetsverket hjelpe partiene i Parlamentet som skal gå i gang med regjeringsforhandlinger.

– Valgresultatet viser trolig at det ikke er noe klart flertall for ett enkelt parti. Som jeg sa i går er det min plikt som statsminister å ta alle skritt for å sikre at Storbritannia har en sterk, stabil og ansvarsbevisst regjering. Det er en oppgave for politikerne og, i sin tid, Parlamentet, sier Brown i en kunngjøring fredag formiddag.

– For å legge til rette for denne prosessen har jeg bedt regjeringsråden om å forberede embetsverket slik at det kan bistå de ulike partiene som er involvert i diskusjonene om å danne en regjering, sier Brown.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden