Skal hun avgjøre valget?

Britiske eksperter mener dronning Elizabeth kan be om en samlingsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE VALGRESULTAT:

Resultater da 615 av 650 mandater var klare:

Mandater og prosent

* Konservative: 290 (+91); 36,1 prosent (+3,9)

* Labour: 247 (-85); 29,2 (-6,3)

* Liberaldemokratene: 51 (-6); 22,9 (+1,0)

* Skotske nasjonale parti: 6 (0); 1,7 (+0,1)

* Plaid Cymru (Wales): 3 (+1); 0,6 (-0,1)

* DUP (Nord-Irland) 8 (-1); 0,6 (-0,3)

* Sinn Féin (Nord-Irland): 4 (-); 0,5 (-0,1)

* SDLP (Nord-Irland): 3 (-); 0,4 (-0,1)

* Alliance (Nord-Irland): 1 (+1); 0,2 (+0,0)

* De grønne: 1 (+1); 1,0 (+0,0)

* Andre: 1 (-); 1,0 (-0,2)

* Valgoppslutningen er på 65,1 prosent

(Kilde: BBC)

LONDON (ABC Nyheter): Ikke siden 1929 har et britisk valg vært så uklart når de fleste valgkretsene er avgjort. Britiske valgeksperter minner hverandre om at kong George da måtte be alle partiene samarbeide om å danne en regjering.

SE VIDEO: Kaos etter valget

David Cameron uttalte natt til fredag at det var klart at Labour hadde mistet støtten i folket, men han kunne ikke gå så langt som å hevde at han hadde vunnet selv. Gordon Brown sa i sin tale at det var hans ansvar å sørge for at landet fikk en solid regjering, noe som ble tolket dithen at han vil kjempe til siste slutt med å hindre De konservative fra å ta makten.

Les også:

- En thriller av et valg

- Naturlig med et maktskifte

Dermed kan det være duket for at dronning Elizabeth må be partilederne om å putte sine uenigheter til siden for å samarbeide. Samtidig med at det uklare valgresultatet har begynt å synke inn, kommer meldinger fra verdens børser om at man kan stå foran en ny global finanskrise.

Les også: Børsfall i Asia og Europa

Takhar tapte

ABC Nyheter har den siste uken besøkt flere valgkretser. Blant annet møtte vi Harry Takhar, lederen for The Impact Party, i valgkretsen Edgbaston i Birmingham. Han klarte ikke å vinne et sete i parlamentet, og endte opp med bare 146 stemmer. Vinneren ble Labours Gisela Stuart med nærmere 17.000 stemmer.

Vi møtte også Ian Harvey og Lorraine Scanlon i valgkretsen Wavertree i Liverpool. Der var det ventet at Liberaldemokratene skulle vinne et sete. Spesielt med tanke på den oppsvingen Nick Clegg har fått som følge av tv-debattene. Slik gikk det ikke.

Se video: Ler av valgresultatet

Gikk tom for stemmesedler

Labours stjernekandidat Luciana Berger vant med et solid forsprang. Det som likevel preget valget i Wavertree var at stemmelokalene ikke hadde nok stemmesedler, og flere hundre mennesker fikk ikke avlagt sine stemmer.

I det hele tatt har valget vært preget av dårlig organisering og for lite folk i stemmelokalene. Over hele Storbritannia kommer det inn meldinger om stemmelokaler som måtte vise bort hundrevis av mennesker da tiden løp ut klokken 22 i går kveld.

Den britiske valgkommisjonen har nå varslet en storstilt gransking av hendelsene. Noen steder fikk folk avlegge sin stemme etter klokken 22, mens andre steder ble de vist bort. Det var flere steder protester, og noen steder nektet de som ikke fikk stemt å forlate stedet. Politiet måtte rykke ut flere plasser.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden