Stoltenberg: – Naturlig med et skifte i Storbritannia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det konservative partiet har sikret seg stillingen som det største partiet i Storbritannia. Stoltenberg mener det kan være naturlig at Labour gir opp makta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
SISTE RESULTATER (kl. 09.30)

Resultater da 601 av 650 mandater var klare

Mandater og prosent

* Konservative: 286 (+88); 36,3 prosent (+3,9)

* Labour: 237 (-82); 28,9 (-6,4)

* Liberaldemokratene: 51 (-6); 22,9 (+1,0)

* Skotske nasjonale parti: 6 (0); 1,8 (+0,2)

* Plaid Cymru (Wales): 3 (+1); 0,6 (-0,1)

* DUP (Nord-Irland) 8 (-1); 0,6 (-0,3)

* Sinn Féin (Nord-Irland): 4 (-); 0,5 (-0,1)

* SDLP (Nord-Irland): 3 (-); 0,4 (-0,1)

* Alliance (Nord-Irland): 1 (+1); 0,2 (-0,05)

* De grønne: 1 (+1); 0,9 (+0,0)

* Andre: 1 (-); 1,0 (-0,2)

(Kilde: BBC, AFP)

Jens Stoltenberg (Ap) følger spent med på valgthrilleren i Storbritannia. Med 584 av 650 mandater ferdig opptalt, ligger Gordon Brown og Arbeiderpartiets søsterparti, Labour, an til å tape 80 mandater og miste flertallet.

Det er klart etter at 609 av 650 valgkretser er opptalt i det britiske valget.

Når 41 valgkretser gjenstår, har de konservative fått 288 mandater, mens Labour har 243 og Liberaldemokratene 51. De øvrige partiene deler på 27 seter.

Statsminister Jens Stoltenberg synes ikke det vil være noen tragedie hvis sosialdemokratene må gi fra seg makten etter 13 år.

– De har nå sittet lengre enn noen annen har styrt Storbritannia. Det er en del av demokratiet at et lands politiske styre skifter, så det er kanskje naturlig med et bytte nå, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: - En thriller av et valg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stabilitet viktigst

Alt tyder på at verken Labour eller De konservative vil kunne danne noen flertallsregjering alene. Det bygger derfor opp til harde forhandlinger om makten i det britiske parlamentet, og det kan ta tid før en ny regjering er på plass.

– Det viktigste for Europa og Norge er at Storbritannia får en stabil og styringsdyktig regjering som kan ta tak i de fortsatt store problemene med økende arbeidsledighet, gjeldskrise og ustabilitet i aksjemarkedet, sier han.

Stoltenberg mener en ustabil mindretallsregjering vil kunne medføre nye tilbakeslag i økonomien, noe som vil få konsekvenser også for norsk handel og industri.

Les også: Mange fikk ikke stemme

Samarbeid uansett

Det ligger an til første valg uten rent flertall i Storbritannia siden 1974, og det er fortsatt helt åpent hvem som ender opp i regjering.

Statsministeren vil ikke spekulere i hvordan forhandlingene og de eventuelle koalisjonene ender opp.

– Det overlater jeg til britene selv. Men det som er sikkert er at den norske regjeringen fortsatt vil komme til å samarbeide godt med Storbritannia, enten statsministeren heter David Cameron eller Gordon Brown, sier Stoltenberg. (©NTB)

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.