- En thriller av et valg

Ingen av partiene ligger an til å få rent flertall etter valget i Storbritannia. – En thriller av et valg, mener næringsminister Trond Giske (Ap), som er i London for å følge valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE RESULTATER (kl. 09.30)

Resultater da 601 av 650 mandater var klare

Mandater og prosent

* Konservative: 286 (+88); 36,3 prosent (+3,9)

* Labour: 237 (-82); 28,9 (-6,4)

* Liberaldemokratene: 51 (-6); 22,9 (+1,0)

* Skotske nasjonale parti: 6 (0); 1,8 (+0,2)

* Plaid Cymru (Wales): 3 (+1); 0,6 (-0,1)

* DUP (Nord-Irland) 8 (-1); 0,6 (-0,3)

* Sinn Féin (Nord-Irland): 4 (-); 0,5 (-0,1)

* SDLP (Nord-Irland): 3 (-); 0,4 (-0,1)

* Alliance (Nord-Irland): 1 (+1); 0,2 (-0,05)

* De grønne: 1 (+1); 0,9 (+0,0)

* Andre: 1 (-); 1,0 (-0,2)

(Kilde: BBC, AFP)

Den store overraskelsen er at Liberaldemokratene, som alle eksperter har spådd et godt valg, taper mandater i parlamentet.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg er svært skuffet over valgresultatene, men kan likevel glede seg over at han fortsatt har et sete i Parlamentet i Storbritannia.

43-åringen ble britisk politikks nye supergutt da han gjorde stor suksess i de direktesendte partilederdebattene i ukene før valget, og partiet gjorde det svært bra på meningsmålingene.

Men de foreløpige resultatene viser altså at Liberaldemokratene likevel har gjort et dårlig valg, og partiet ligger an til å miste seks mandater.

– Dette har naturlig nok vært en skuffende natt for Liberaldemokratene. Vi har ikke oppnådd det vi håpet på, sier Clegg.

Det er De konservative som ligger an til å bli største parti i Underhuset, og partileder David Cameron var raskt ute med å erklære seier.

– Jeg mener det allerede er klart at Labour har tapt sitt mandat til å regjere dette landet, sa Cameron i sin takketale natt til fredag da det var klart at han selv var gjenvalgt til Underhuset i sitt distrikt.

Labour ligger an til et betydelig tap, mens Liberaldemokratene får en helt uventet tilbakegang. 29 mandater går til andre partier, det vil si regionale partier i Skottland, Nord-Irland og Wales.

SE VIDEO: Ler av valgresultatet

Første siden 1974

BBCs prognose fredag morgen var at de konservative ville få 306 mandater, 20 færre enn det som trengs for å vinne rent flertall. Labour får ifølge prognosen 262 og Liberaldemokratene bare 55 mandater.

Valgdagsmålingen spådde at de konservative ville få 305, Labour 255 og Liberaldemokratene 61.

Et slikt utfall betyr at ingen partier får rent flertall i Underhuset. Det vil være første gang en slik situasjon oppstår siden 1974.

For å få rent flertall må ett av partiene vinne minst 326 av de 650 setene.

– Alle skuffet

– Valgdagsmålingen skuffer alle. De konservative er skuffet over ikke å få rent flertall, Liberaldemokratene over at de ikke har fått framgang, og Labour over et dårlig resultat, sier Trond Giske til NTB.

Han følger opptellingen etter valget fra en lokal Labour-valgvake i Brixton sør i London.

– Her er stemningen avventende, sier han.

Dersom valgdagsmålingen viser seg å stemme, vil Labour som sittende regjeringsparti ifølge den britiske konstitusjonen ha førsteretten til å forsøke å danne regjering.

Ettersom ingen partier har flertall alene, må det dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon. Det kan derfor ligge an til flere dager med harde forhandlinger mellom partiene.

Les også: De konservative størst i valgdagsmålingen

Ønsker regjeringsmakt

Storbritannias statsminister Gordon Brown og hans kone Sarah på vei til å avgi stemme torsdag. Ifølge en valgdagsmåling ligger Browns parti Labour an til å vinne 255 av de 650 setene i Underhuset. Foto: REUTERS / David Moir / SCANPIX Storbritannias statsminister Gordon Brown og hans kone Sarah på vei til å avgi stemme torsdag. Ifølge en valgdagsmåling ligger Browns parti Labour an til å vinne 255 av de 650 setene i Underhuset. Foto: REUTERS / David Moir / SCANPIX

Labours partileder, statsminister Gordon Brown, sa natt til fredag at valgresultatet var uklart, men at han ville arbeide for å sikre en stabil regjering i Storbritannia.

– Min plikt til landet etter valget er å gjøre mitt for at Storbritannia får en sterk, stabil og prinsippfast regjering, sa han.

Flere andre partitopper i Labour, deriblant næringsminister Peter Mandelson og energiminister Ed Miliband, bekreftet at det kunne bli aktuelt for partiet å forsøke å danne regjering med støtte fra Liberaldemokratene.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne ba på sin side Labour om å gi fra seg regjeringsmakten.

– Labour er forkastet av det britiske folket. Jeg mener det er nokså klart at Labour ikke kan fortsette i regjering, sa han til BBC.

Les også: Mange fikk ikke stemme

Venter konservativ regjering

Professor Simon Hix ved London School of Economics mener at skulle valgdagsmålingene stemme, er det mest sannsynlige en konservativ mindretallsregjering. Men han kan også se for seg en koalisjonsregjering bestående av både Labour og Liberaldemokratene, med støtte av mindre partier i Skottland og Nord-Irland.

– Men det er mange usikkerheter med denne målingen. En fem–seks seters endring kan gjøre store utslag. Får De konservative under 300 stemmer, tror jeg de vil få store vansker med å danne regjering, sier Hix.

– Valgdagsmålingen er utgangspunktet for mange interessante samtaler fredag, sier han lakonisk.

Ifølge valgdagsmålingen vil Labour og Liberaldemokratene ikke få flertall til sammen i Underhuset.

Stengt ute

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg vinker til tilskuerne etter å ha avgitt stemme sammen med kona Miriam Gonzalez Durantez torsdag. Ifølge en valgdagsmåling ligger hans parti an til å gjøre det overraskende dårlig i valget med 61 seter i Underhuset, en tilbakegang på ett sete fra valget i 2005. Foto: REUTERS / Phil Noble / SCANPIX Liberaldemokratenes leder Nick Clegg vinker til tilskuerne etter å ha avgitt stemme sammen med kona Miriam Gonzalez Durantez torsdag. Ifølge en valgdagsmåling ligger hans parti an til å gjøre det overraskende dårlig i valget med 61 seter i Underhuset, en tilbakegang på ett sete fra valget i 2005. Foto: REUTERS / Phil Noble / SCANPIX

Liberaldemokratene gjorde et realt byks på gallupen etter at partileder Nick Clegg gjorde det sterkt i den første TV-sendte partilederdebatten foran valget. Analytikerne var derfor samstemte i at den svake valgdagsmålingen for partiet var overraskende.

Venstres leder Trine Skei Grande befant seg valgnatta på valgvake hos Liberaldemokratene i Kingston i Sør-England.

– Her er de litt stresset over hva som skjer i Nick Cleggs valgkrets der velgerne ble stengt ute. Velgerne har stått i kø i timevis og ikke fått stemt, sier Skei Grande.

Ifølge BBC er politiet blitt tilkalt til flere valglokaler for å fjerne sinte velgere som ønsket å stemme, men som ble avvist da dørene ble stengt klokka 22. (©NTB)

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy